Lambda homenatja Fernando Lumbreras com a pioner de la lluita LGTBI a València

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Fernando Lumbreras, assassinat la setmana passada, va ser un dels pioners de la lluita LGTBI a València.  Font: Twitter Lambda
Fernando Lumbreras, assassinat la setmana passada, va ser un dels pioners de la lluita LGTBI a València. Font: Twitter Lambda.

Lambda homenatja Fernando Lumbreras com a pioner de la lluita LGTBI a València

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L’entitat, commocionada per l’assassinat de l’activista, organitza un acte per recordar la seva figura.

L’entitat Lambda València organitza el 16 de desembre un acte d’homenatge a Fernando Lumbreras, activista dels drets del col·lectiu LGTBI que va ser assassinat la setmana passada.

La policia espanyola encara investiga la mort violenta del primer president del col·lectiu Lambda. Lumbreras, de 60 anys, va ser trobat a casa seva amb evidents signes de violència, lligat de mans i amb cops per tot el cos.

L’organització lamenta que l’equip d’investigació hagi descartat l’homofòbia com a mòbil del crim, però anima a “respectar els tempos” i la intimitat de la família.

L’enterrament va ser privat i hi va participar la seva família i els seus amics i amigues més propers/es. L’acte d’homenatge tindrà lloc a la seu de l’entitat valenciana. “Desitgem honrar la seva memòria, el seu coratge i la gran figura que és i serà dins l’activisme LGTBI valencià”, expressen des del col·lectiu.


Al peu del canó des d’adolescent

Els i les companyes de l’entitat han publicat un escrit dedicat a Lumbreras, un dels pioners de la lluita LGTBI A València.

Nascut a Melilla, va començar la seva lluita política antifranquista a València mentre estudiava a l’Institut Juan de Garay, juntament amb altres homes obertament gais militants a l’extrema esquerra revolucionària.

Primer va ser militant al Moviment d’Alliberament Gai del País Valencià i quan l’organització va desaparèixer i, el 1986 es va constituir el col·lectiu Lambda, Lumbreras va passar a ser el president de la nova entitat. Va exercir el càrrec fins al 1994, però mai va deixar de treballar amb l’entitat.

“Actualment era la veu més antiga que seguia vigent a Lambda i, al mateix temps, una de les ments més avantguardistes”, destaca l’escrit.

“Sempre va estar predisposat a parlar amb totes les forces polítiques, sempre pensant en el bé col·lectiu de totes les persones marginades per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere”, expliquen des de l’entitat.


La cara visible de Lambda

Lumbreras ha estat sempre una de les cares visibles del col·lectiu Lambda, tant dins del món LGTBI com fora.

Sota la seva presidència va afrontar els anys més durs de la sida i la serofòbia, i va impulsar el grup d’acció específic de Stop Sida. A més, va començar la vertebració estatal, aconseguint que Lambda entrés a la Coordinadora de Fronts d’Alliberació Homosexual de l’Estat Espanyol (COFLHEE).

“Fernando no sols va ser una persona molt valenta, que va donar la cara públicament davant una societat fortament LGTBIfòbica i serofòbica com la valenciana dels anys 80 i 90, sinó que va tenir una gran capacitat per conciliació i flexibilitat”, apunten en el comunicat.


Favorable a la unió de gais i lesbianes en la mateixa lluita

Segons expliquen des del col·lectiu, Lumbreras sempre es va mostrar favorable a integrar gais i lesbianes en la mateixa lluita, però respectant l’autonomia de les dones si així ho volien i reconeixent el masclisme que hi havia dins del món gais.

Tal com recorden des de l’entitat, va estar sempre a favor de la no discriminació de les persones trans i bisexuals.

Afegeix un comentari nou