Les associacions cannàbiques més a prop d’aconseguir una regulació pròpia

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les associacions cannàbiques més a prop d’aconseguir una regulació pròpia

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El passat 4 d’abril la Comissió de control de les iniciatives legislatives populars va acceptar la proposta legislativa per a regular el consum privat, el cultiu, la distribució, el transport i control sanitari del cànnabis.

El passat dimarts 4 d’abril la Comissió de control de les iniciatives legislatives populars (ILP) del Parlament de Catalunya va certificar que s’havien assolit les 50.000 firmes necessàries per a continuar amb la proposta legislativa que culmini en una regulació de les associacions cannàbiques.

Aquesta proposta de llei presentada per la Rosa Verda pretén regular el consum privat o terapèutic del cànnabis, així com establir les bases normatives pel seu cultiu, distribució, transport i control sanitari.

Com a conseqüència d’aquesta iniciativa legislativa popular, en un termini màxim de 4 mesos el Parlament de Catalunya haurà de celebrar un ple en el que es debatrà la totalitat de la proposta, que si es supera i després de les esmenes oportunes, podrà culminar en una autèntica llei de regulació de consum del cànnabis.

Tots els grups polítics, excepte el PP s’han compromès a donar suport a la proposta.

La iniciativa es dóna en un context en el que des de la jurisprudència i des del govern de Catalunya ja s’han donat les primeres passes de cara a aconseguir aquest objectiu.

En aquest sentit, cal destacar la sentència del Tribunal Suprem del 7 de setembre del 2015, que va establir que les associacions cannàbiques podien arribar estar emparades sota la figura de consum compartit, i per tant ser considerades legals, sempre que siguin de reduïda dimensió.

El Tribunal Suprem no va voler establir els requisits per a que una associació sigui considerada legal, doncs va entendre que es tracta d’una qüestió de política legislativa fora del seu àmbit de poder, més propi d’una llicència administrativa.

A més, el Govern de la Generalitat de Catalunya va fixar el novembre de 2014 unes recomanacions per a que segueixin de cara a orientar-les en l’exercici de la seva activitat.

Afegeix un comentari nou