Les dones són majoria en les fundacions però minoria dins dels patronats

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Júlia Hinojo
L’informe mostra que la presència femenina en les fundacions es més alta que en l’àmbit empresarial. Font: Unsplash. Font: Unsplash
L’informe mostra que la presència femenina en les fundacions es més alta que en l’àmbit empresarial. Font: Unsplash.

Les dones són majoria en les fundacions però minoria dins dels patronats

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector

Resum: 

Un informe de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) constata que un 70% dels membres dels òrgans de govern són homes.

Tot i que la majoria de persones que treballen en els fundacions catalanes són dones, els seus patronats estan formats per una majoria d’homes. Concretament, segons l’informe que ha publicat la Coordinadora Catalana de Fundacions, només un terç de les persones (un 33,7%) patrones són dones, mentre que la resta són homes.

Malgrat que la xifra corrobora la desigualtat de gènere que impera en tots els sectors de la societat, és cert que la proporció dins les fundacions és més avançada en paritat que la que existeix en els consells d’administració de les empreses a l’Estat espanyol, on un 80% dels consellers són homes.

De fet, l’informe mostra que la presència femenina en les fundacions es més alta que en l’àmbit empresarial en totes les categories (treballadors/es en plantilla, voluntariat, equips directius i patronats).

És en els equips directius en els quals es percep més la diferència entre l’àmbit de les fundacions i el de les empreses privades. En el cas de les fundacions, el 59% de les directives són dones, davant d’un 41% d’homes. En canvi, en les empreses privades, al voltant d’un 80% dels directius són homes. Aquest percentatge es manté en les empreses de l’Ibex35.

Eugenia Bieto, membre de la junta directiva de la CCF, professora d'ESADE i experta en lideratge femení, va assegurar, durant la presentació de les dades, que encara “hi ha camí per recórrer en la paritat de gènere dels patronats, especialment en les fundacions de recerca i tecnologia però, sens dubte, el sector fundacional és un exemple a seguir per a la resta d'organitzacions”.

Per la seva banda, Pere Fàbregas, president de la CCF, va destacar durant la presentació de l’informe que el sector, on treballen 82.000 persones i col·laboren més de 40.000 persones voluntàries és “un exemple d'esforç en aquest camp. La presència de dones directives gairebé triplica a les seves homòlogues a les empreses”.

Una enquesta anual

L’informe de la Coordinadora s’ha basat en una enquesta representativa de la seva base de dades d’entitats sòcies. De les 614 fundacions sòcies, un total de 236 entitats van respondre a l’enquesta durant els mesos de setembre, octubre i novembre del 2019. Segons explica Silvina Vázquez, analista responsable de l’Observatori de la Coordinadora Catalana de Fundacions, la intenció de l’entitat és repetir l’enquesta anualment per poder-ne seguir l’evolució.

Afegeix un comentari nou