L’Open Arms demana asil a l’Estat espanyol per als 31 menors que té a bord
Comparteix
Més de 500 rescatats esperen al mediterrani un port de destí.
Ja fa dies que més de 500 persones rescatades per Proactiva Open Arms, Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée esperen un país d’acollida.
La Comissió Europea està analitzant les possibles soluciones per les persones refugiades, però de moment, cap país s’ha ofert de manera voluntària a acollir-los.
El passat dilluns 12 d’agost a Malta, Open Arms va evacuar en estat d’emergència vuit de les 159 persones migrades que acull des de fa 12 dies. Dos de les persones evacuades són dones amb problemes de salut, mentre que els sis restants són acompanyants, per no perjudicar l’estat anímic de les malaltes.
A aquesta xifra es sumen un home afectat de tuberculosi i un parell de dones embarassades i la germana d’una d’elles.
Segons el fundador de la ONG, Òscar Camps, la situació és “cada vegada més tensa i complexa”, amb l’espai limitat del que disposen i les condicions de vida que ofereix el vaixell.
L’oenagé espanyola va sol·licitar ahir a l’Ambaixada de l’Estat espanyol a Malta que donés asil als 31 menors del vaixell, que es troba en aigües internacionals davant l’illa de Lampedusa.
Segons el capità del vaixell, Marc Reig, “els 31 menors compleixen les condicions per ser reconeguts com a refugiats”. Reig assenyala que aquesta situació ja es va posar en coneixement del Tribunal de Menors i de la Procuradoria de Menors de Palerm, sense obtenir cap resposta.
A tot això se li sumen les males previsions meteorològiques que anticipen onades de fins a 2,2 metres d’alçada pel dimecres per la tarda. A més, Camps explica que “Malta denega l’entrada a les seves aigües territorials per a protegir-se”.
Posicionament dels governs
D’altra banda, el Govern espanyol es defensa i critica l’actitud d’Itàlia per tenir el port més proper al vaixell i no assistir-lo.
Tant Itàlia com l’Estat espanyol han firmat i ratificat la Convenció del Dret del Mar i el Conveni Internacional sobre la Cerca i Salvament Marítim, que expressa que el capità d’un vaixell nacional té l’obligació de salvar als nàufrags. Però en aquest cas, Itàlia té una llei pròpia que impedeix als vaixells que rescaten immigrants atracar als seus ports.
De moment, la Comissió Europea encara no ha rebut cap petició formal de cap estat membre i recorda que no té competències per coordinar les operacions de rescat al mar, ni tampoc d’escollir a quin país han de desembarcar les persones refugiades.
La ciutadania es mobilitza a favor de les persones refugiades
Davant la negativa d’acollir a totes les persones migrants, el dilluns 12 d’agost va tenir lloc una manifestació a Barcelona a favor de l’apertura dels ports espanyols a l’Open Arms. La concentració organitzada per Stop Mare Nostrum va congregar a 300 persones per denunciar unes polítiques migratòries que descriuen de ‘criminals’.
A aquesta reivindicació s’han sumat celebritats com Javier Bardem, Antonio Banderas i Penélope Cruz per demanar al Govern i a la Unió Europea una resposta digna pels refugiats.
Afegeix un nou comentari