Àmbit de la notícia
Jurídic

Marisa Fernàndez: “No s’ha de modificar la llei de violència masclista, sinó la realitat"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Dani Gallart
  • Marisa Fernàndez és la responsable d'igualtat de l'associació dones juristes. Font: Marisa Fernàndez.
    Marisa Fernàndez és la responsable d'igualtat de l'associació Dones Juristes. Font: Marisa Fernàndez.
  • S'han de crear unes polítiques educatives que provoquin un canvi de mentalitat des de la base de la societat. Font: Unsplash.
    S'han de crear unes polítiques educatives que provoquin un canvi de mentalitat des de la base de la societat. Font: Unsplash.

La responsable d’igualtat de Dones Juristes destaca l'actual normativa d'Andalusia a favor de la igualtat de gènere i critica la "violència simbòlica" de Vox.

En un moment polític en què es debat la importància de la llei contra la violència de gènere, Marisa Fernàndez, advocada de Dones Juristes i experta en l'àmbit, considera que és urgent un canvi educatiu.

Dones Juristes és una associació jurídica que té l'objectiu de seguir la legislació i jurisprudència que afecta a les dones.

Lluita conta la violència de gènere, treballa per aconseguir la igualtat de drets i obligacions entre dones i homes i promou la col·laboració entre totes les dones juristes per aconseguir una societat més fraternal i solidària i oferir assistència i serveis jurídics a les dones.


Com és la llei que modifica la prevenció i protecció integral contra la violència de gènere i la llei d’igualtat d’Andalusia?

Andalusia té una llei de violència de gènere que es va modificar l’any passat. Amplia polítiques de prevenció, millora les condicions i significa un avanç respecte l’anterior llei andalusa del juliol del 2008.  A més de donar més competències, aporta una conceptualització molt més amplia de la violència contra les dones. Posa en primera línia la realització d’estudis de casos i el seu anàlisi, tenir un sistema d’indicadors, prendre una mesura respecte les polítiques que es duen a terme a l’actualitat i crear un pla de prevenció.

 

Què representa que un partit polític com Vox no defensi aquesta llei i, pitjor encara, que una part de la població el voti?

La part de la població que el vota, no ho fa directament per aquest tema. Aquest partit està creixent en un moment de crisi econòmica en el que hi ha un malestar social i un odi cap a les polítiques que s’estan duent a terme. I això es tradueix en el creixement de partits com Vox. No deixa de ser una violència simbòlica contra la crisi que es manifesta amb aquests tipus de partits. Però això està passant a l’estat espanyol, a Europa i arreu del món.

 

Què fa falta perquè aquest sector de la població prengui consciència del que representaria no tenir una llei com aquesta?

Al final, és una qüestió de base i d’educació per canviar la realitat. Hi ha jutges com Francisco Serrano que ha fet sentències brutals contra les dones i ha afirmat que la violència de gènere no existeix. Defensa que com a molt són disputes familiars i no hi ha violència masclista com a tal. Aquestes ideologies i pensaments s’han de tallar des de l’arrel fomentant una educació que defensi la igualtat de gènere.

 

Un dels aspectes clau perquè la societat sigui cada cop més igualitària i s’eradiqui per complert la violència de gènere és l’educació. Quines mesures es volen dur a terme des de les escoles?

El tema del llenguatge i uns llibres de text no sexistes són bàsics perquè es produeixi un canvi. Educar des de ben petits és fonamental.  A curt termini, hem de plantar aquesta llavor al terra perquè creixi d’una manera determinada. El món és patriarcal per una cultura arrelada fa més de 10.000 anys i les dones hem de lluitar permanentment. El president de Brasil vol que a les escoles les nenes vagin de rosa i els nens de blau. Són aquestes coses les que s’han de tallar d’arrel.

 

Quines modificacions legislatives s’han de fer perquè casos com el de 'La Manada' no quedin impunes?

S’ha d’interpretar la llei d’una altra manera. Amb les lleis que tenim actualment es podria haver pres una altra resolució que fes justícia. La manera d’aplicar la llei és primordial per crear aquest canvi. Respecte les lleis i el codi penal hi ha coses que es poden modificar i millorar, però realment no és el més important. No s’ha de modificar la llei. S’ha de modificar la realitat i tot comença amb una política educativa que defensi la igualtat de gènere i prevenint la realitat que estem veient cada dia als telenotícies.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari