Nova impugnació pel procés participatiu del 9N

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Nova impugnació pel procés participatiu del 9N

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Avui, 31 d’octubre, el Consell de Ministres del Govern espanyol ha aprovat la presentació d’un nou recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional contra el procés participatiu del 9N.

El passat dia 29 de setembre, el Tribunal Constitucional va aprovar la suspensió de la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria de consulta per al proper 9 de novembre signat pel president de la Generalitat de Catalunya.

A partir d’aquest moment, es va substituir la consulta del 9N tal i com estava plantejada per un procés participatiu, el qual permetés copsar l'opinió de les catalanes i els catalans respecte a la situació de Catalunya dins de l’Estat.

Una vegada més, el Govern espanyol ha mostrat el seu desacord amb la celebració d’una consulta sobre aquest tema i, per això, aquesta setmana ha encetat un nou procediment d’impugnació respecte al procés participatiu previst pel proper dia 9 de novembre.

El Govern va sol·licitar al Consell d’Estat que es pronunciés amb caràcter d’urgència sobre la impugnació d’aquesta nova consulta alternativa.

El passat dia 30 d’octubre, la Comissió Permanent del Consell d’Estat va aprovar per unanimitat un dictamen, pel qual recolza la presentació d’un nou recurs d’inconstitucionalitat davant del TC per impugnar el procés participatiu del 9N.

Una de les argumentacions que es recull en aquest dictamen és la consideració que els elements essencials de la nova consulta són substancialment idèntics als de la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional. També fa referència al fet que, segons aquest organisme, no es contemplen algunes garanties constitucionals, com per exemple: la determinació de les persones votants o la neutralitat de les persones responsables del procés.

Avui, el Consell de Ministres ha acordat impugnar davant del Tribunal Constitucional les actuacions de la Generalitat de Catalunya encaminades a celebrar un procés participatiu el proper 9 de novembre.

Una vegada aprovada la presentació d’aquest nou recurs, es preveu que la impugnació sigui formalitzada el proper dilluns dia 3 de novembre i que el recurs sigui examinat pel ple del Tribunal Constitucional el proper dimarts dia 4 de novembre, és a dir, a 5 dies de la data prevista per la consulta.

Afegeix un comentari nou