Núria Escudé: "Ajudem a les persones a donar vida al final de la vida"
Comparteix
La musicoteràpia és una tècnica que fa servir la música amb finalitats terapèutiques, per a millorar la qualitat de vida dels malalts.
A l’Hospital de l’Esperança, a la unitat de cures pal·liatives, s’ha incorporat la musicoteràpia amb finalitats terapèutiques per tractar a les persones malaltes de càncer avançat i terminal.
Hem parlat amb Núria Escudé, la Directora del Programa de cures pal·liatives de Musicoteràpia de l’Hospital de l’Esperança, Directora del Màster de Musicoteràpia IL3 UB, i membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana de Musicoteràpia, a fi que ens expliqui els beneficis que té aquesta tècnica amb les persones que es troben en situació de malaltia terminal.
D’on sorgeix la iniciativa d’aquest programa d’acompanyament a la mort?
El programa Musicoteràpia a la Unitat de cures pal·liatives sorgeix a partir d'un programa Estrella de l'any 2010, el qual es va convocar amb l’objectiu de participar, a nivell clínic, dels principals projectes d'investigació de L'Hospital del Mar relacionats amb l'àrea de pal·liatius, i el projecte de Musicoteràpia com a teràpia complementaria al departament de cures pal·liatives en càncer avançat i terminal, va ser el guanyador.
Com creieu que la vostra tasca ajuda a les persones que es troben en els seus últims moments i a les seves famílies?
Les tècniques musicals específiques que fem servir ajuden a la persona que está vivint aquest procés a poder expressar i canalitzar els seus sentiments d’una manera que amb d’altres teràpies li seria més complicat.
També incidim en la part lúdica, de manera que es crea un espai terapèutic diferent, en el qual es canta i es toquen instruments. En aquest ambient, el pacient pot pensar i sentir tot el que viu i experimenta.
Quina és la principal valoració que rebeu del vostre acompanyament per part de les famílies?
Les famílies estan molt satisfetes amb el procés, ens fan retorns molt positius de la experiència i ens expressen el seus sentiments d'agraïment.
Hem fet una investigació qualitativa sobre l'estat emocional dels familiars un mes després de rebre l’acompanyament amb musicoteràpia i hem observat que la pèrdua i el dol es molt més portable i els records son molt positius.
Com es pot sol·licitar aquest acompanyament?
Es pot sol·licitar a través de la Unitat de cures pal·liatives de l'Hospital de L'Esperança. La derivació dels pacients que es poden beneficiar d’aquesta teràpia la fan els propis metges que els estan tractant.
Com a professionals, quina és la principal satisfacció que rebeu de la vostra activitat?
La principal satisfacció que rebem és dona quan el pacient ens comenta els beneficis que li produeix la musicoteràpia , també quan copsem la seva comunicació no verbal, com els somriures i la sensació de relaxament.
Totes les respostes emocionals ens ajuden a enriquir i continuar el procés, en una tasca tan gratificant i humana com és poder ajudar a les persones a donar vida al final de la vida.
Afegeix un nou comentari