Proactiva Open Arms no descansa al Nadal

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Proactiva Open Arms no descansa al Nadal

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

L’ONG catalana, a bord d’un nou vaixell més gran que l’Astral, preveu rescatar 35.000 persones del Mediterrani aquest hivern, una xifra semblant a la de l’any passat.

El 24 de desembre, una desena de persones voluntàries de l’entitat de Badalona Proactiva Open Arms (POA) va salpar de Barcelona cap a la costa de Líbia. Sigui estiu o hivern, els conflictes bèl·lics, la pobresa i la persecució continuen. L’anhel de fugir-ne i d’arribar a Europa, també.

Per aquesta raó, les plataformes que rescaten persones immigrants del mar tenen la mateixa feina durant les festes de Nadal que en qualsevol altra època de l’any. Malgrat el fred i la mala mar, l’associació preveu rescatar prop de 35.000 persones immigrants en tot l’hivern, una dada que s’apropa als 40.000 rescats de l’hivern passat.

“Aquest Nadal, mentre mig món celebra, són moltes les persones que es juguen la vida al mar fugint de la guerra. Per això, estarem allà on ens necessiten. Vam prometre que no deixaríem cap vida a la deriva i ho volem complir. En només quatre mesos hem rescatat 15.000 vides i, amb el vostre suport, continuarem: seran moltes més”.

Així va anunciar POA per Facebook el retorn al Mediterrani Central, on han mort 5.000 persones en tot el 2016, segons la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR). Aquest cop, no navegaran a bord de l’Astral sinó del Golf Azzurro, un antic vaixell pesquer reconvertit i medicalitzat que substituirà durant tres mesos l’Astral, mentre l’acaben d’arreglar. “No podíem esperar fins a la primavera, no podíem esperar que l’Astral estigués reparat”, diu la mateixa nota publicada a les xarxes socials.

Tot i les donacions econòmiques i la difusió del treball que està fent POA, l’organització demana més implicació per part de les administracions. “Trobem a faltar l’ajuda institucional, que hi hagi una operació de salvament més ben planificada, tant des d’Europa com des de l’Estat espanyol”, ha assenyalat Òscar Camps, el director de POA, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio emesa el 27 de desembre.

Capacitat per a 400 persones, 250 més que l’Astral

El Golf Azzurro ja està a 20 milles de la costa de Líbia, a punt per entrar a l’acció i coordinant-se amb SOS Meditarranée, l’altra ONG que està actuant a la zona.

El pesquer compta amb una tripulació de quatre socorristes, dos patrons, un metge, una infermera, un cap de missió, un mariner-cuiner i un periodista. Onze persones que s’aniran rotant cada 15 dies, tal com funcionava amb el veler Astral.

La feina de vigilància i rescat tindrà la mateixa operativitat, però el Golf Azzurro, amb 42 metres quadrats, tindrà la capacitat d’embarcar fins a 400 persones, mentre que l’Astral podia transportar-ne 150.

Afegeix un comentari nou