Recollida de signatures per exigir la reforma dels CIE

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:

Recollida de signatures per exigir la reforma dels CIE

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Desenes d’entitats socials han recollit 40.000 signatures per exigir a l’Estat espanyol que revisi el funcionament dels centres d’internament d’estrangers a fi de protegir els drets dels immigrants que hi estan tancats.

Els col·lectius que treballen amb immigrants a l’Estat han fet una recollida de signatures per demanar al govern espanyol que impulsi un reglament per regular aquests centres.

Aquesta iniciativa ha rebut el suport de més de 40.000 signatures i es demana que s’apliqui la llei d’estrangeria aprovada a l’any 2009, en la qual s’establia que el govern, en el termini de sis mesos, aprovaria un reglament per desenvolupar el règim d’internament dels estrangers.

Actualment, encara no s’ha començat a elaborar aquest reglament i, en aquest context, és el director de cada centre (n’hi ha onze a tot l’Estat) qui decideix les normes de funcionament del recinte.

En aquests centres, els immigrants poden ser reclosos fins a seixanta dies per no tenir en regla els papers de residència. Els immigrants han d’estar-hi fins que un jutge decideix sobre el procediment d’expulsió iniciat.

Al no haver-hi cap normativa, en aquests centres no s’organitzen activitats, tampoc es permet fer esport, ni hi ha intèrprets.

No hi ha xifres oficials de quants estrangers passen cada any per cada centre, ni tampoc de les seves nacionalitats ni quan acaben essent expulsats.

De tota manera, a l’any 2009, el Centre Espanyol d’Ajuda als Refugiats, va elaborar un informe, en el que va concloure que el 48,6% dels reclosos son ciutadans que fa molt temps que estan a l’Estat, també detallava que la majoria dels detinguts no coneixen el motiu de la reclusió ni saben como posar-se en contacte amb el seu advocat.

A més, cada any es presenten denúncies per maltractament, segons aquest informe, l’any 2009 van patir maltractaments un 4% dels interns. Molt sovint aquestes denúncies no es poder tirar endavant perquè la persona és expulsada de l’Estat abans que pugui començar la investigació judicial.

Llegir més

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou