Rubén Sánchez: “Les multes actuals per vulnerar la llei de protecció de dades són ridícules”

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Rubén Sánchez, portaveu de Facua.  Font: Facua
Rubén Sánchez, portaveu de Facua. Font: Facua.
Facua espera que prosperi el recurs d'Unidos Podemos contra la llei de protecció de dades. Font: Unsplash
Facua espera que el recurs d'Unidos Podemos contra la llei de protecció de dades prosperi. Font: Unsplash.

Rubén Sánchez: “Les multes actuals per vulnerar la llei de protecció de dades són ridícules”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El portaveu de Facua considera inconstitucional que els partits puguin crear censos de persones a partir de la ideologia que mostren a les xarxes socials.

Rubén Sánchez, portaveu de Facua, confia que la nova llei orgànica de protecció de dades sigui rebutjada pel Tribunal Constitucional.

El punt de la normativa que li causa més rebuig és el que permet als partits polítics disposar d’una base de dades amb informació de la ideologia de la ciutadania extreta de comentaris publicats a les xarxes.Què opina de la nova llei?

Esperem que prosperi el recurs al Tribunal Constitucional que ha interposat Unidos Podemos. És totalment inconstitucional que un partit polític pugui classificar-nos en una base de dades en funció del que diem públicament a favor o en contra d’un partit en concret.

També es legalitza la possibilitat que els partits facin ‘spam’ amb propaganda electoral a través de Whatsapp.

Aquesta és la part menys greu. L’usuari ja està habituat a rebre publicitat per totes bandes. Això sí, en el moment en què l’usuari sol·liciti o notifiqui que no vol rebre publicitat, això s’ha de complir.

Des de Facua també destaqueu que la normativa contradiu directives europees.

El Reglament Europeu de Protecció de Dades que es transposa amb la llei espanyola prohibeix la recopilació d’opinions ideològiques sense consentiment explícit previ. L’article relatiu als censos que poden fer els partits polítics contradiu el reglament de la UE.

Creus que es podria repetir a l’Estat espanyol o a Catalunya la venda d’informació ideològica que va tenir lloc a les eleccions dels Estats Units?

Podria passar, sobretot ara que Facebook ja ha vulnerat la normativa. Independentment del que digui la llei, es poden cometre moltes irregularitats sempre que determinades plataformes ho permetin. És una pràctica esgarrifosa.

Com es poden prevenir aquestes pràctiques il·legals?

Amb multes punitives. Si només posen una sanció de 600.000 euros a Facebook per vulnerar la llei de protecció de dades, la fórmula no dissuadirà cap empresa, i es continuaran cometent els mateixos errors.

A quant s’haurien d’elevar les sancions?

Depèn del cas. A Espanya, les multes pels casos de vulneracions de la llei de protecció de dades són ridícules. Les multinacionals i les grans empreses no s’ho pensen dues vegades.

Afegeix un comentari nou