Tret de sortida al Portal de Transparència estatal

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Tret de sortida al Portal de Transparència estatal

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

S’ha posat en marxa el Portal de Transparència estatal, el qual pretén que totes les persones que ho desitgin puguin consultar qualsevol dels 530.000 registres que estan penjats al web.

Avui dia 10 de desembre a les 12.00h, s’ha inaugurat el Portal de Transparència estatal, el qual, actualment compta amb més de 530.000 registres amb informació sobre l’estructura de l’Administració General de l’Estat, els sous dels alts càrrecs, un catàleg dels bens immobles, contractes, convenis i subvencions del 2014.

Tal i com ja ens hem fet ressò a Xarxanet, la posada en marxa d’aquest portal és conseqüència de la publicació de la Llei de Transparència, Accés a la informació i bon govern que es va publicar fa un any.

El portal de transparència disposa d’un cercador d’informació, en el qual es poden consultar tres grans apartats:

  1. Informació institucional: Es pot consultar informació relativa a l’estructura del Ministeri, els seus objectius i els currículums dels alts càrrecs.
  2. Informació normativa: Es poden consultar lleis en vigor i els avantprojectes que es troben en procés d’elaboració, així com els informes de diferents òrgans, com pot ser el Consell Fiscal o el Consell d’Estat.
  3. Informació econòmica: Es poden consultar dades sobre contractació, convenis, subvencions en general, subvencions a partits polítics, informació pressupostaria, comptes anuals, auditories, inventari dels bens immobles de l’Administració de l’Estat, informació estadística, resolució d’autorització i reconeixement de compatibilitat dels treballadors públics, retribucions dels alts càrrecs o autoritzacions per exercir una activitat privada després de deixar el càrrec.

El portal també disposa d’enllaços als webs de la Moncloa, l’Institut Nacional d’Estadísitica i d’altres planes oficials.

A més, també es dona la possibilitat de que qualsevol persona pugui sol·licitar informació a través del portal. Les sol·licituds seran ateses per un equip de tres persones a cada ministeri fins un total de 36 funcionaris, els quals, donaran resposta en un termini de 30 dies naturals.

Si una vegada rebuda la resposta a la sol·licitud, la persona que ha fet la consulta no hi està d’acord, pot presentar un recurs davant del Consell de Transparència. Els límit principal que es fixa al respecte per part de l’Administració és que el lliurament de la informació sol·licitada posi en risc la seguretat nacional.

D’aquestes peticions, les més freqüents s’incorporaran al portal a fi que tots els ciutadans i ciutadanes puguin consultar aquesta informació.

Afegeix un comentari nou