Àmbit de la notícia
Jurídic

Un Escape Room per sensibilitzar sobre l’acollida de persones migrades

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • El projecte [Rec]fugiades és el resultat de la sinergia entre administració pública, entitats i escoles. Font: Projecte [Rec]fugiades.
    El Projecte [Rec]fugiades és el resultat de la sinergia entre entitats, escoles i administració pública. Font: Projecte [Rec]fugiades. Font: Projecte [Rec]fugiades.
  • Una alumna treballa un dels materials de l'exposició sensibilitzadora que es pot visitar al Casal de Barri Torre La Sagrera. Font: [Rec]fugiades.
    Font: [Rec]fugiades
  • Diferents alumnes debaten sobre l'elaboració de l'exposició i les activitats que formen part del projecte [Rec]fugiades. Font: [Rec]fugiades.
    Diferents alumnes debaten sobre l'elaboració de l'exposició i les activitats que formen part del projecte [Rec]fugiades. Font: [Rec]fugiades. Font: [Rec]fugiades

Una vuitantena d’alumnes del col·legi Mare de Déu dels Àngels, de La Sagrera, organitzen l’activitat, que s’emmarca en el projecte [Rec]fugiades, impulsat per les entitats Justícia i Pau i La Bretxa.

Un total de 85 alumnes de 4t d’ESO de l’escola Mare de Déu dels Àngels, de Barcelona, promou l’acollida de persones migrades amb una campanya de sensibilització que inclou exposicions interactives i activitats lúdiques.

En el marc del projecte [Rec]fugiades, impulsat per Justícia i Pau i La Bretxa, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’alumnat del col·legi de Sant Andreu ha dissenyat un Escape Room educatiu. L’activitat interactiva tindrà lloc el 19 de juny a les 17 h i pretén apropar el dur camí que milions de persones han de realitzar per viure en un país segur. El conjunt de participants hauran de resoldre enigmes i treballar en equip. L’Escape Room s’adreça principalment a joves d’entre 14 i 18 anys.

A més, els i les estudiants d’aquesta escola també han dissenyat l’activitat de conta contes ‘La nova noia a l’escola’. La història es narrarà el 17 de juny a les 17 h i tractarà sobre la Irina, una nena refugiada que acaba d’arribar al districte de Sant Andreu.

Des de Justícia i Pau avancen la trama: “A l'escola, els seus companys i companyes senten curiositat per entendre què significa ser una persona refugiada o què és allò que ocorre al país de la Irina. Entre totes ho esbrinaran i li donaran una gran benvinguda a l'escola i a la ciutat”. La iniciativa es dirigeix a nens i nenes d’entre 6 i 8 anys.

Les dues activitats es faran al Casal de Barri Torre la Sagrera. Per inscriure’s-hi cal enviar un mail a projectes@justiciaipau.org.

Una nova visió per al jovent

"La gent veiem les persones refugiades com a números, però són persones amb una història al darrere, i cadascun té una història de vida molt interessant", apunta Cristina Figueras, alumna de 16 anys que va participar en l'elaboració d'un conte infantil il·lustrat.

"Per fer l'Escape Room ens va anar molt bé parlar amb diferents especialistes, que ens van donar molt ainformació i ens van ajudar a fer millor les set proves de l'activitat. L'experiència m'ha servit a mi i al meu grup per conscienciar-nos una mica més sobre la situació dels immigrants", va ressaltar David Rodríguez, estudiant i participant del projecte.

Exposició de l’11 al 20 de juny

Les activitats interactives formen part de l’exposició sensibilitzadora ‘La diferència ens enriqueix, el respecte ens uneix’, que es podrà visitar de l’11 al 20 de juny al mateix casal. L’exposició compta amb tots els materials elaborats pels i les joves de l’escola al voltant de la interculturalitat. Així, es podran veure videoclips, curtmetratges, pintures, poemes i murals, entre d’altres.

Projecte educatiu d’aprenentatge-servei

Per elaborar l’exposició, la vuitantena d’alumnes van passar per una formació sobre migracions i acollida. A més, van entrar en contacte amb les persones migrades del seu districte.

[Rec]fugiades és un projecte educatiu d’aprenentatge-servei, que ha comptat amb la participació de personal tècnic de Càritas Sant Andreu, Creu Roja, el Servei d’Acollida i Interculturalitat del districte i, sobretot, de quatre persones refugiades que han ofert el seu testimoni vital als i les alumnes.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari