Vacances amigues: 6 dies per recordar tot l’any

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Durant les vacances es fan tot tipus d’activitats. Des de gimnàstica passiva fins a tot tipus de tallers. Font: Mireia Soler. Font: Font: Mireia Soler.
Durant les vacances es fan tot tipus d’activitats, des de gimnàstica passiva fins a tallers de memòria i manualitats. Font: Mireia Soler.
Des dels seus inicis, Vacances Amigues ha ampliat les seves estades i ha millorat la qualitat del servei. Font: Mireia Soler. Font: Font: Mireia Soler.
Des dels seus inicis, Vacances Amigues ha ampliat les seves estades i ha millorat la qualitat del servei. Font: Mireia Soler.
L’edició d’enguany ha comptat amb un total de 101 persones grans i 66 persones voluntàries. Font: Mireia Soler. Font: Font: Mireia Soler.
L’edició d’enguany ha comptat amb un total de 101 persones grans i 66 persones voluntàries. Font: Mireia Soler.

Vacances amigues: 6 dies per recordar tot l’any

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

La iniciativa d’Amics de la Gent Gran amplia la seva activitat a 5 estades en 3 espais diferents amb activitats com la plantació d’un arbre, tallers de manualitats i passejades per la natura.

El projecte Vacances Amigues va néixer l’any 1988, pocs mesos després de creació d’Amics de la Gent Gran al desembre de 1987.

Tal i com diu Anna Gris, la coordinadora del Departament de Desenvolupament Social de Barcelona, “és un projecte molt diferent a la resta d’activitats que es fan durant l’any. Es crea un vincle d’amistat molt especial entre les persones grans i les voluntàries”.

“Són 6 dies de convivència on estan totalment acompanyats, els hi diuen bon dia, bona nit, si algú necessita ajuda a la dutxa la rep. És un programa molt intens i ple d’emocions que recorden al llarg de tot l’any” afegeix Gris.

La coordinadora assegura que “un dels objectius és combatre la solitud de la vellesa. Per aquest motiu es realitzen a l’estiu, una època on la gent gran es sent sola perquè el seu entorn se’n va de vacances i ells es queden aquí”.

L’edició d’enguany ha comptat amb un total de 101 persones grans i 66 persones voluntàries repartides en cinc torns, dos a Calaf, dos més a Vic i un a Viladrau.

Gris assegura que moltes d’aquestes persones es queixen amb freqüència, pels dolors pertinents a la seva edat, però quan arriben se’ls oblida completament. "Fins i tot els hi hem de recordar que es preguin la medicació. El sol fet d’estar acompanyat i compartir uns dies en un entorn distès produeix un efecte curatiu”.

L’evolució del projecte

Des dels seus inicis, Vacances Amigues ha ampliat les seves estades, els centres on es desenvolupen, el nombre de persones grans i voluntàries i ha millorat la qualitat del servei.

Gris assegura que mica en mica s'han anat professionalitzant. "Abans tot eren voluntaris, ara a cada torn hi ha una persona infermera i una gerocultora, perquè s’encarreguin d’aspectes com la medicació dels participants o els canvis posturals a l’hora de dormir”. “La resta si que són voluntaris, però la figura de coordinació són una o dues voluntàries empoderades que porten molt de temps al projecte”, afegeix Gris.

Moltes d’aquestes persones voluntàries porten anys a Vacances Amigues, moltes d’elles són persones jubilades molt actives. “També hi ha persones voluntàries més joves que ens pregunten amb antelació quan seran les estades, per poder demanar-se les vacances de la feina amb temps”, explica Gris.

El voluntariat: una peça clau

La Reyes Carles té 73 anys i ja porta 5 anys com a voluntària de Vacances Amigues. “Em vaig quedar viuda i amb els fills i els nets grans vaig pensar que havia de fer alguna cosa”, explica Carles.

“Moltes d’aquestes persones no han sortit mai de vacances i agraeixen molt el que estàs fent. Al final els voluntaris aprenem molt d’ells i rebem més del que donem”, assegura Carles.

Durant les vacances es realitzen tot tipus d’activitats. Des de gimnàstica passiva pel matí, passejades per la natura i els pobles del voltant i tot tipus de tallers que treballen habilitats manuals i de memòria. El penúltim dia, es fa una festa de comiat temàtica.

“Els voluntaris ens disfressem, fem comèdia i al final tothom acaba participant, rient i ballant”, explica Carles. “Aquest any, a Calaf vam fer una festa temàtica del Carib. Fèiem mojitos, ens posàvem collars de flors i ens disfressaven com si fóssim al Carib. A Vic vam fer com una representació del Rey León. Cada any ens inventem una història diferent”, recorda Carles.

Aquest estiu, una de les activitats de Calaf va ser plantar un xiprer al jardí. “Va ser molt bonic, cadascú va escriure en un paper en blanc una cosa que li feia por i tothom la tirava al forat que havíem fet per plantar l’arbre. Alguns la deien en veu alta i d’altres no, però tots vam cantar un cop posada la llavor”, explica Carles.

Carles porta 5 anys participant a Vacances Amigues i continuarà col·laborant tot el temps possible. “Cada cosa que fas, per insignificant que et sembli, ells t’ho agraeixen. És una experiència amb la qual tornen a sentir coses que havien oblidat i que recorden durant tot l’any”.

Afegeix un comentari nou