Comprovació d’antecedents sexuals: què es pot fer?
Comparteix
La nova normativa pretén millorar la protecció de les menors d’edat, facilitant la comprovació d’antecedents per delictes sexuals i tràfic d’éssers humans.
Amb l’entrada en vigor del Reial Decret 407/2024, de 23 d’abril, pel qual es modifica el Reial Decret 110/2015, d’11 de desembre, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals, les organitzacions que tractin habitualment amb infants podran verificar els antecedents sexuals i de tràfic d’éssers humans de la seva plantilla.
Principals modificacions
La normativa estableix les següents modificacions:
- L’article 9 estableix que les entitats, empreses i institucions que treballin habitualment amb menors podran accedir al Registre Central de Delinqüents Sexuals i de Tràfic d’Éssers Humans per comprovar que no hi ha antecedents sexuals, mitjançant la sol·licitud de certificació negativa. Igualment, serà necessari que la persona afectada faciliti el seu consentiment explícit.
- La normativa especifica a l’article únic que el registre inclourà la informació de delictes per tràfic d’éssers humans independentment, de l’edat de les víctimes.
- Es modifica l’article 9 perquè les persones de la Unió Europea ja no hagin de presentar un certificat negatiu de condemnes per delictes sexuals o tràfic d’éssers humans del seu país, ja que serà el registre el qual recaptarà la informació pertinent.
- Segons l’article 8.3, els i les joves d’entre setze i divuit anys podran certificar-se davant del registre quan no tinguin els antecedents especificats. En cas que siguin menors de setze anys o necessitin suport en les seves capacitats jurídiques, la sol·licitud s’haurà de fer mitjançant una representant legal o defensora jurídica.
- Es modifica l’article 10 per equiparar el règim de cancel·lació de les sentències dictades per jutjats o tribunals estrangers que estiguin al Registre Central de Delinqüents Sexuals i de Tràfic d’Éssers Humans. Només en els casos que l’Estat hagués ordenat anteriorment l’eliminació o esborrament del delicte.
- Finalment, a l’apartat únic, la normativa estableix que les dades de delictes sexuals i/o per tràfic d’éssers humans que figurin al Registre Central de Penats i al Registre Central de Sentències de Responsabilitat Penal dels Menors amb anterioritat a la norma, es remetran automàticament al Registre Central de Delinqüents Sexuals i de Tràfic d’Éssers Humans.
Qui necessita el certificat negatiu?
El certificat negatiu de delictes sexuals o per tràfic d’éssers humans el necessiten totes les persones que realitzin habitualment activitats amb menors d’edat, siguin o no retribuïdes. Així doncs, la norma especifica que cap entitat, empresa o administració podrà contractar o mantenir en plantilla a qualsevol persona que tingui antecedents per delictes sexuals o per tràfic d’éssers humans.
La persona treballadora pot autoritzar una representant de l’organització perquè tramiti el certificat negatiu. Si el certificat s’ha de donar a l’Administració pública, no cal que es presenti una autorització a una representat, es pot autoritzar directament perquè s’obtingui la informació.
T'han discriminat?
— Delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran (@govpirineuiaran) April 24, 2024
Has perdut o t'han robat la cartera?
Necessites el certificat de delictes de naturalesa sexual?
Al web @gencat trobaràs resposta a aquestes i altres preguntes relacionades amb qüestions de justícia i seguretat
https://t.co/wYSHlwBzTu pic.twitter.com/Vlkc716FmW
Com es pot aconseguir?
El certificat negatiu es pot tramitar tant en línia com presencialment. Si es vol fer virtualment cal tenir un certificat digital: Cl@ve, DNI-i o el certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT).
En canvi, si es vol fer presencial cal demanar cita a una de les següents oficines:
- Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Catalunya - Oficina d'Expedició de Certificats d'Antecedents Penals, Últimes Voluntats i Assegurances
- Delegacions i subdelegacions del Govern a Catalunya
Cal presentar la següent documentació:
- Original o fotocòpia compulsada del DNI, targeta de residència, passaport, permís de conduir espanyol o document d'identificació comunitari o equivalent. Normalment, el certificat s’aconsegueix directament o no més tard de deu dies hàbils.