Àmbit
Jurídic

Quines són les principals normatives que recullen els drets de la infància?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Francisca Cardona

Diverses Convencions Internacionals i altres instruments legals concreten aquests drets amb l’objectiu de protegir els infants en diferents àmbits.

Índex

Normativa internacional aplicable a la infància

La Convenció sobre els drets dels infants de 20 de novembre de 1989 de Nacions Unides – UNICEF recull, entre d’altres, drets tan elementals com la no discriminació, la reunificació familiar, la llibertat d’expressió, de pensament, consciència i religió, associació, protecció de la vida privada, de forma paral·lela a la Declaració Universal de Drets Humans i desenvolupant la Declaració Universal de Drets de la Infància.

A més, inclou drets tan importants per a la infància com la protecció contra els maltractaments, l’adopció, la protecció en cas d’infants refugiats, discapacitats, la salut, l’educació, la protecció per evitar el treball, l’ús i tràfic d’estupefaents, l’explotació sexual, la tortura o privació de llibertat.

També resulten aplicables als infants amb discapacitat l’article 7 de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, de 13 de desembre de 2006, així com els articles 24 i 25, que recullen els drets a l’educació i a la salut.    

Normativa constitucional i civil aplicable a la infància a nivell estatal

A nivell intern, la Constitució Espanyola recull a l’article 39 la protecció a la família i, en particular, als infants. L’apartat quart reconeix expressament la protecció dels nens i nenes d’acord amb els tractats internacionals. A dia d’avui no s’ha adaptat a l'ordenament jurídic intern la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, tot i que com a tractat internacional, signat per l’Estat espanyol, és aplicable.

A nivell de l’Estat espanyol, la Llei Orgànica 1/96, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, ha estat modificada per la Llei Orgànica 8/2015, de 22 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència.

La Llei reconeix als i a les menors els drets recollits als tractats internacionals signats i, especialment, els continguts a la Convenció sobre els drets dels infants i la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Així mateix, desenvolupa els drets a l’honor, la intimitat, la pròpia imatge, el dret a la informació, la llibertat ideològica, la participació, associació i reunió, així com la llibertat d’expressió i els drets a l’àmbit familiar, educatiu i social.  

Normativa aplicable a la infància a Catalunya

A més de tota la normativa continguda als Convenis Internacionals que s’han enumerat i els principis constitucionals pensats per protegir la infància, la normativa del Codi Civil de Catalunya també protegeix els menors, segons s’estableix a la Llei 25/2010, de 29 de juliol, del Llibre segon, relatiu a la persona i la família, que regula l’estatut dels menors desemparats, la filiació, i figures com l’adopció i l’acolliment.

També s'ha de tenir en compte la Llei 14/2010, de 27 de maig, de drets i oportunitats en la infància i adolescència, que inclou drets tan evidents com la no discriminació, entre d’altres.

A més, enumera i regula els drets, distingint les següents categories:

  • Drets civils i polítics: on inclou la figura del defensor dels drets dels infants i drets també recollits a la Convenció de Drets de la infància i a la Constitució, com la llibertat d’expressió, l’accés a la informació, la llibertat de pensament, consciència i religió, llibertat d’associació i reunió, de forma paral·lela al recull de drets de la Convenció de Drets Humans.
  • Drets de l’àmbit familiar;
  • Drets a la salut;
  • Dret a l’educació; i
  • Drets socials.

Dedica, a més, especial atenció a la protecció dels infants i adolescents en situació de risc, que es regulen evidentment amb detall al Llibre Segon del Codi Civil.  

 

Comparteix i difon