Àmbit
Jurídic

L’ERO, una via a vegades necessària també a les entitats

Autor/a
Francisca Cano

En temps de crisi com els que vivim és indispensable conèixer aquelles eines amb què podem fer front a la situació que ens envolta. Una d’aquestes eines és l’ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació), també anomenat PAP (Pla Ajust Plantilla) que habitualment és vist com un element negatiu però que no podem descartar perquè, a vegades, és una fórmula convenient, especialment parlant de l’ERO parcial, per a la subsistència d’una entitat. 

Habitualment sentim a parlar d’ERO quan el porta a terme una gran empresa però pot fer-se servir un ERO en una entitat sense ànim de lucre? En què consisteix? Pot ser una mesura convenient per a l’entitat? I per als treballadors? Com queden els treballadors d’una entitat en cas d’ERO? 

 

 

Índex

La regulació d’ocupació i l’autoritat competent

Un Expedient de Regulació d’Ocupació és un procediment administratiu-laboral que es presenta a l’Autoritat Laboral per informar la suspensió i/o extinció de les relacions laborals entre empresa o entitat i treballador, garantint els drets d’aquest últim. L’Autoritat Laboral vetllarà per la transparència i veracitat del procés.

Cada Comunitat autònoma determina qui actuarà com a Autoritat Laboral. En el cas de Catalunya ens hem d’adreçar al Departament de Treball. Tot i això, en processos que afectin a més d’una Comunitat autònoma -és a dir, empreses o entitats que tinguin centres de treball en diferents comunitats autònomes- se’n farà càrrec la Dirección General de Empleo del Ministeriode Empleo y Seguridad Social.

L’ERO iniciat per l’entitat

L’Expedient de Regulació d’Ocupació es pot iniciar, a instància de l’entitat, en quatre situacions concretes:

  • Acomiadament col·lectiu fonamentat en causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció.
  • Suspensió de la relació laboral o reducció de la jornada de treball fonamentat en causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció.
  • Extinció de la personalitat jurídica del contractant.
  • Extinció o suspensió de la relació laboral per força major (incendi, inundació,...).

Procediment

Tot i que cadascuna d’aquestes situacions té les seves pròpies peculiaritat, el procediment és el mateix en tots els casos:

1.- Obertura del període de consultes amb els treballadors. Si els treballadors tenen representant legal, l’escrit anirà dirigit al representant. En canvi, si els treballadors no tenen representació legal, a l’escrit s’indicarà que poden assignar un representant per seguir i concloure el procés.

2.- Presentació de la sol·licitud d’autorització a l’Autoritat Laboral, en model oficial normalitzat. Aquest procediment ha de coincidir amb l’inici del període de consultes.

3.- L’Autoritat Laboral traslladarà l’Expedient al Servei Públic d’Ocupació i sol·licitarà un informe a la Inspecció de Treball.

4.- La Inspecció de Treball citarà a les parts i vetllarà perquè el període de consultes es realitzi amb transparència. En cap cas podrà paralitzar el procés.

5.- La Inspecció de Treball emetrà un informe que traslladarà a l’Autoritat Laboral. En aquest informe poden constar advertiments i/o recomanacions a les parts.

6.- Finalitzat el període de consultes, en el termini màxim de 5 dies, l’empresa o entitat haurà de presentar la sol·licitud final per indicar el resultat final del procés.

8.- La Direcció de l’entitat comunicarà a cada treballador individualment la resolució de l’expedient i les mesures que s’han acordat.

7.- L’Autoritat Laboral remetrà l’acord al SPOE i l’informe de la Inspecció de Treball i informarà a les parts (entitat i treballadors) el dia en què s’ha efectuat la notificació.

 

Iniciació de l’Expedient de Regulació d’Ocupació per part dels treballadors

Els treballadors també tenen la possibilitat d‘iniciar un Expedient de Regulació d’Ocupació quan creguin que la falta d’aquest procés representarà un greu perjudici de difícil reparació.

Per realitzar l’inici del procediment els treballadors han de constituir la comissió negociadora i fer l’obertura del període de consultes.

La documentació a adjuntar a l’expedient serà:

  • Presentació de la sol·licitud d’autorització a l’Autoritat Laboral, en model oficial normalitzat.
  • Memòria explicativa de les causes que motiven l’expedient.
  • Comunicació a la direcció de l’entitat o l’empresari de l’obertura del procés i el període de consultes.
  • Resposta de l’entitat o empresari i documentació aportada per aquest.

 

El terminis de resolució de l’expedient són els explicats anteriorment, i l’Autoritat Laboral vetllarà pel compliment dels terminis, actuacions, informes i documentació, podent demanar en qualsevol moment allò que cregui oportú per a la correcta resolució de l’expedient.

Conseqüències

Les indemnitzacions d’acomiadament per motiu d’un expedient de Regulació d’Ocupació seran de 20 dies per any de servei, amb un màxim de 12 mensualitats. En entitats o empreses de menys de 25 treballadors el FOGASA rescabalarà una part de la indemnització equivalent a 8 dies de salari per any treballat.

Comparteix i difon