La Renda Bàsica i les seves principals diferències amb l’Ingrés Mínim Vital

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
A diferència de l’IMV, la Renda Bàsica no cal demanar-la, sinó que es rep directament. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
A diferència de l’IMV, la Renda Bàsica no cal demanar-la, sinó que es rep directament. Font: Unsplash.
La renda bàsica és un ingrés pagat per l'estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La renda bàsica és un ingrés pagat per l'Estat, com a dret de la ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat. Font: Unsplash.

La Renda Bàsica i les seves principals diferències amb l’Ingrés Mínim Vital

Suport Tercer Sector - Jurídic
Resum: 

La nova ajuda implantada en el marc de la crisi de la Covid només es concedeix a determinats col·lectius, fet que la diferencia d'altres ajudes que són universals i incondicionals.

Tot i que encara no existeix a l’Estat espanyol, les entitats del tercer sector ja fa temps que reclamen una Renda Bàsica (RB) amb l’objectiu d’eradicar la pobresa cronificada de la societat.

Les ajudes que s’han donat a la ciutadania, com l’Ingrés Mínim Vital (IMV), no arriben al mínim per sortir del llindar de pobresa i els seus complexos tràmits i condicionants provoquen que la poca quantia que es rep arribi a un sector molt reduït de la població. Per aquest motiu, les entitats demanen la implantació d’aquesta RB, que ja funciona en molts altres països de forma eficient.

Què és la Renda Bàsica?

La Renda Bàsica és un ingrés pagat per l'Estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre, independentment de les seves altres fonts de renta i sense importar amb qui conviu.

L’objectiu de la Renda Bàsica és que l’ingrés pugui cobrir les seves necessitats materials.

Diferències entre la Renda Bàsica i l’Ingrés Mínim Vital

La principal diferència és que la Renda Bàsica es pot rebre de forma incondicional, mentre que l’Ingrés Mínim Vital requereix complir amb un seguit de condicions, al igual que altres ajudes com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

L’economista Daniel Raventós assegura que complir els requisits per obtenir l’IMV són extremadament condicionants. “Pots estar molt per sota del llindar de pobresa amb un perfil que s’ajusta perfectament a rebre l’ajuda i per un sol requisit sense complir quedar-te fora”.

L’altra gran diferència és la universalitat de la Renda Bàsica respecte la focalització a determinats col·lectius de l’IMV. Mentre que la primera va dirigida a tota la ciutadania, la segona només arriba a col·lectius molt específics.

“L’IMV no va dirigit a persones pobres, va dirigit a persones extremadament pobres. D’aquesta manera, tot i una correcta tramitació de l’ajuda, no sortirà ningú del llindar de pobresa”, alerta Raventós.

Sense tràmits burocràtics

A diferència de l’IMV, la Renda Bàsica no cal demanar-la, sinó que es rep directament. D’aquesta manera, s’eliminarien tots els tràmits burocràtics que en moltes ocasions dificulten l’accés a l’ajuda per part de la ciutadania.

“La majoria d’aquests tràmits utilitzen un llenguatge molt tècnic que la persona demandant no està acostumada a veure. A més, sesolen fer de forma telemàtica quan la majoria de les demandants no té accés a dispositius electrònics ni connexió a Internet”, remarca Raventós.

“Amb els tràmits de l’IMV s’ha posat en evidència que aquest sistema no funciona i té uns problemes tècnics impressionants”, afegeix l’economista.

El 20% més ric perd, el 80% restant guanya

El fet que la RB la rebi tota la ciutadania pot fer pensar que no seria just que una persona amb situació benestant o amb un alt poder adquisitiu rebi la mateixa quantitat que una persona en el llindar de pobresa.

Però la qüestió és que les persones amb més poder adquisitiu, aportarien més diners per establir l’ajuda a tota la població i, d’aquesta manera només sortiria perdent el 20% més ric, enfront un 80% de la ciutadania que sortiria guanyant.

Renda bàsica i igualtat de gènere

En l’actualitat, moltes feines mal pagades, amb sous molt baixos o que es troben dins d’una economia submergida són ocupades per dones. La seva precarietat les obliga a acceptar unes condicions que en moltes ocasions vulneren els seus drets, però que accepten per pagar el lloguer o portar menjar a la seva llar i amb la crisi de la Covid-19, la situació encara s’ha agreujat més.

D’altra banda, moltes dones víctimes de violència de gènere no es separen del seu agressor o tenen por a denunciar-lo perquè poden dependre econòmicament d’aquesta persona i prefereixen exposar-se a la violència que quedar-se sense res.

Amb una renda bàsica es podria acabar la precarietat laboral d’aquestes dones, sense que haguessin d'acceptar qualsevol feina, i les que són maltractades es podrien atrevir a denunciar el seu agressor o deixar-lo, un cop empoderades econòmicament i conscients que poden tenir una nova oportunitat per començar.