Àmbit
Jurídic

Què és una entitat de dret?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
Les entitats de dret són bàsiques per al funcionament d'un país. Font: Canva.

Tenen personalitat jurídica pròpia, i poden ser públiques o privades. Dins del tercer sector, ens trobem diferents exemples, com poden ser les associacions, les fundacions, entre d’altres.

Catalunya és un territori en el qual el teixit associatiu i empresarial és molt viu i està en constant creixement. Una entitat de dret, en funció de la seva activitat, pot adoptar diferents formes jurídiques. Per tant, pot englobar moltes iniciatives diverses.

Índex

Què és una entitat de dret?

Es tracta d’una entitat amb personalitat jurídica pròpia, reconeguda i sotmesa a la legislació vigent. Aquesta condició li permet tenir drets i també deures, com ara la capacitat per adquirir béns, contractar serveis, desenvolupar activitats, i incórrer en responsabilitat.

Al tercer sector, algunes de les formes jurídiques més habituals que pot adoptar una entitat de dret, són les següents:

  1. Associacions regulades pel llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.
  2. Fundacions, regulades també per la Llei 4/2008 i sotmeses  a la resta de normativa que els afecta.
  3. Cooperatives, regulades per la Llei 12/2015, de 9 de juliol, de cooperatives. Aquesta figura pot tenir o no lucre, en funció del seu àmbit d’activitat. Les cooperatives sense afany de lucre són les d’iniciativa social.

En el marc de les entitats de dret també podem trobar altres figures com poden ser: les societats mercantils, els partits polítics, els consorcis, o d’altres entitats empresarials. També s’ha de diferenciar entre les entitats de dret públic i privat, aquesta qüestió ve determinada en funció del grau de vinculació de l’entitat amb l’administració pública. 

Drets i obligacions de les entitats de dret

Les entitats de dret tenen la possibilitat d’actuar en nom propi i són subjectes de drets i deures, que varien en funció de la seva forma jurídica i de la legislació a la qual estan sotmeses. 

Alguns dels drets que destaquen, en termes generals, és la possibilitat de ser titulars de béns propis destinats a la seva finalitat, poder dur a terme contractació de personal i serveis relacionats amb l’activitat que duen a terme, possibilitat d’actuar en nom propi davant de qualsevol organisme, disposar de comptes i efectuar operacions financeres, entre d’altres.

Per altra banda, la principal obligació de les entitats de dret és el compliment de la seva legislació de referència en funció del seu àmbit d’actuació i personalitat jurídica, així com de la resta de normatives que les puguin afectar, com pot ser la normativa de protecció de dades, la llei de transparència, obligacions comptables i fiscals, de blanqueig de capitals, etc. 

Per què són importants les entitats de dret?

Les entitats de dret són essencials per organitzar la societat i l'economia d’un territori. Algunes de les diferències essencials són les següents:

Entitats amb lucre i sense lucre

Les entitats lucratives, fonamentalment, són les del sector empresarial, les quals duen a terme una activitat econòmica i són un agent indispensable de creació de llocs de treball, així com de fabricació de productes i prestació de serveis.

Les entitats sense afany de lucre, també poden donar servei a la ciutadania mitjançant la seva activitat econòmica i crear llocs de treball, però la seva principal diferencia és que l’objectiu habitualment és d’interès general i els guanys que obtenen sempre reverteixen en la mateixa activitat, no generant cap benefici particular.

Entitats públiques i privades:

Respecte d’aquesta diferenciació, les entitats privades, tot i desenvolupar habitualment una activitat d’interès públic, ho fa dins d’un règim de mercat, conjuntament amb altres agents privats. 

En canvi, les entitats públiques tenen una vinculació amb l’administració pública, podent exercir les activitats administratives que li siguin atribuïdes, bé sigui una prestació de serveis, la producció de béns d’interès públic, o d’altres que es pugui considerar.

En tot cas, totes aquestes entitats ajuden a:

  • Organitzar la societat civil al voltant d’una causa i treballar-hi conjuntament, com pot ser el cas de les entitats sense afany de lucre amb figura associativa o de fundació.
  • Produir béns i serveis que reverteixin en una millora per a la societat en general.
  • Generar ocupació.
  • Gestionar serveis o afers públics.
  • Mobilitzar la ciutadania, sensibilitzar-la i provocar canvis.
  • Dinamitzar l’economia.

Comparteix i difon