Estades als Balcans. Projecte Dobrodosli

Estades als Balcans. Suport als refugiats i treballs de dinamització
Dimecres, 06/07/2016 fins Dilluns, 18/07/2016

Camps de treball del 6 al 18 de juliol a Bòsnia i Hercegovina. Suport als refugiats, treballs de dinamització socioeconòmica i xerrades de formació.

Donada la greu situació humanitària que estem vivint amb el tema dels refugiats i la gent que ha hagut d'abandonar les seves cases, el Grup d'Estudis Pedagògics - Trenkalòs està organitzant per aquest mes de juliol unes estades a Bòsnia i Hercegovina on desenvoluparan diversos projectes.

Volen recordar que a Bòsnia actualment hi ha més de 100.000 persones que no han pogut tornar a les seves cases després de la guerra, i que són potencials refugiats amb els ulls posats a Europa.

L’associació TRENKALÒS treballa a Bòsnia des de l’any 1997 a través del projecte Dobrodosli, un programa integral de formació, reconstrucció i dinamització socioeconòmica.

Enguany es desplaça a Bòsnia una vegada més per continuar amb la feina que mai s’acaba.

Aquests camps consistiran en diverses activitats a Sarajevo, al camp de refugiats de Mihatovici, a la zona de Srebrenica i a la vila de Sahbegovici.

Dels diferents treballs a realitzar, el més important és la formació dels assistents, amb nombroses xerrades fetes per cooperants, excombatents, víctimes de la neteja ètnica, etc., així com l’exposició dels treballs fets per TRENKALÒS durant tots aquests anys.

Entre les tasques d’aquest any, al camp de refugiats hi haurà activitats infantils, xocolatada, jocs, tallers, etc. També una proposta adreçada especialment a les dones, molt marginades en aquell àmbit.

Es desplaçaran a diverses zones molt afectades per la neteja ètnica, on hi desenvoluparem el projecte Olovkis, un intent de potenciar el retorn dels més petits. La destrucció d’edificis i del sistema social (escoles, empreses, etc.) fa que els joves i nens hagin marxat a les grans ciutats. Amb aquest projecte es treballen idees i propostes per tornar-los a apropar ni que sigui només una mica més a les seves zones d’origen.

Enguany també assistiran al memorial de Potocari: enterraments massius d’homes i nens assassinats a Srebrenica, els cossos dels quals han estat identificats.

A la vila de Sahbegovici continuaran amb el procés de reconstrucció i de dinamització social.

Les estades estan obertes a tothom a partir de 18 anys d'edat i no es requereix formació especifica. No obstant, per als treballs previstos es necessiten concretament persones amb coneixements d'electricitat, informàtica (edició de vídeo Adobe Premiere o similar), fotografia, dansa, teatre, dibuix o pintura.

S'organitzen de la següent manera:

A Catalunya es realitzen unes jornades de formació prèvies (idealment obligatòries), d’un cap de setmana en una casa de colònies o similar. Allà s’expliquen els projectes, es documenten i s’exposa els llocs on anirem, condicions, història de Bòsnia, ets i uts de la guerra als Balcans, el projecte Dobrodosli, mines antipersones, etc. Les dates per aquestes jornades de formació estan per concretar entre el 28-29 de maig i el 4-5 de juny.

Els desplaçaments fins a Bòsnia corren a càrrec de cadascú, ens trobem a Sarajevo directament el dia indicat, i s’hi va amb el mitjà que es vulgui (avió, tren, vehicle particular).

Una vegada allà normalment es viu a les cases dels refugiats o de la gent dels pobles, als quals paguem una pensió diària d’uns 30 euros, que inclouen l’allotjament i els tres àpats.

Els desplaçaments interiors es fan en autobusos de línia i en autocars i quedaran pràcticament coberts amb part dels 30 euros de pensió diària.

Les estades són del 6 al 18 de juliol, dia amunt/dia avall en funció del calendari d'activitats definitiu, que està prèviament planificat i desenvolupat per l’organització.

Podeu contactar amb TRENKALÓS per correu-e a info@trenkalos.cat.

Data: 

Dimecres 06 jul

Hora: 

00:00

Organitzador: 
Grup d'Estudis Pedagògics - Trenkalòs
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@trenkalos.cat