Aparells elèctrics i electrònics per a organitzacions socials: una oportunitat
Comparteix
Una nova iniciativa dona sortida a aparells elèctrics i electrònics sense ús per a organitzacions socials i centres educatius.
Fa uns quants mesos vaig tenir l'oportunitat de visitar un magatzem de reciclatge d'aparells elèctrics i electrònics. Enormes banyeres plenes d'aparells elèctrics nous que esperen el torn: tocadiscos, màquines d'escriure, mòbils, carregadors, televisors. Llargues prestatgeries plenes d'ordinadors que havien quedat obsolets. Palets sencers de petits electrodomèstics sense desembalar, però descatalogats de les botigues… No podia creure el que estava veient: una immensitat de productes esperava, pacientment, el seu torn per a ser esbocinat per a, després, aprofitar-ne els components que poguessin tenir una segona vida; separant el coure, l'alumini, el plàstic i la resta de components.
En aquell moment, em vaig fer encara més conscient de la societat de consumisme que estem creant, de la cultura d'un sol ús, de la tirania de la novetat. La sostenibilitat ambiental s'ha convertit en un tema de gran importància en els darrers anys, i això inclou l'ús eficient dels recursos, la reducció de residus i la promoció de pràctiques més sostenibles en la producció i el consum de béns.
La idea de sostenibilitat ambiental no només s'enfoca a reduir la quantitat de residus que generem a la nostra vida diària o de reciclar-los, sinó també com reutilitzar o, directament, utilitzar els productes que no s'han venut o que estiguin descatalogats. Aquests productes mantenen el seu valor i poden ser usats, però en lloc de donar-los una oportunitat, sovint es descarten sense ser utilitzats.
Per tot això, només puc aplaudir aquesta iniciativa que s'ha posat en marxa. Es tracta de Circular Place: una plataforma web com a market place o mercat on productors i organitzacions no lucratives es poden posar d'acord per donar una sortida i una segona oportunitat a productes que acabarien destruïts.
A la plataforma es poden trobar productes com frigorífics, aires condicionats o calefactors; monitors i pantalles; bombetes de baix consum, fluorescents i LED; grans aparells elèctrics com a equips de generació o transmissió i robòtica; petits aparells i material elèctrics; equips d'informàtica i de telefonia; panells fotovoltaics grans…
La idea principal és que qualsevol organització no lucrativa (ONL) i centres ocupacionals, educatius de formació professional o universitats pugui aprofitar els productes que no s'han venut o que estan descatalogats o amb petites tares per oferir beneficis a les persones usuàries.
Això no només permet reduir la quantitat de residus que es generen, sinó que també es podrien oferir productes a persones que altrament no podrien tenir-hi accés. Les organitzacions que treballen en projectes socials, educatius, comunitaris o de desenvolupament sostenible poden fer servir aquests productes per donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat, promoure l'educació i l'aprenentatge, o fins i tot per impulsar iniciatives d'emprenedoria i creixement econòmic local.
Animo a tothom a entrar a circularplace.org i inscriure-s'hi. Aquest ja serà un primer gest per fer el nostre món una mica més sostenible.
Afegeix un nou comentari