Un novembre de cinema associatiu

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Un novembre de cinema associatiu

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Entitats i col·lectius compromesos amb la transformació social aquest mes programen festivals i/o cicles de cinema, aprofitant l’arribada del fred.

Un nou nom que inaugura una edició de la que enia essent fins ara la Mostra de CineBaix, que pretén acostar el treball de nous autors a tota la comarca. En la seva desena edició, la Mostra expandeix el certamen al conjunt de la ciutat amb projeccions entre setmana, una novetat que és possible gràcies a la col·laboració i participació de diferents col·lectius. La programació inclou un gran nombre d'estrenes a Catalunya i treballs de països com Argentina, Txetxènia, Tunísia, Cuba o Palestina i la presència de directors i actors de les pel·lícules exhibides.

El vi a la copa i també a la gran pantalla en la sisena edició d'un esdeveniment que té en la projecció de diversos films relacionats amb la cultura de la vinya, el vi i el cava el seu principal atractiu. El Vinseum ha programat 25 sessions de cinema al Penedès i, per primer cop, al Priorat. D'aquestes, cal destacar 'Priorat', un documental de producció catalana estrenat al Most i que explica la transformació d'aquesta comarca en les últimes dècades.

Enfocat en les representacions visuals de l’espai-temps de les diferents cultures del continent asiàtic, el certamen organitzat per la Casa Àsia arriba a la seva quarta edició amb una programació emmarcada en les identitats transfrontereres. Una vintena de països que reivindiquen una identitat local oposant una resistència natural a la globalització cultural, difícilment assolible.

La ONG Sodepau, que treballa per la solidaritat, el desenvolupament, la pau i els drets Humans al Mediterrani, porta una dècada teixint complicitats d’una banda a l’altra de la Mediterrània per obrir una petita finestra als cinemes àrabs a casa nostra. Enguany la Mostra està travessada per les migracions i els exilis i per unes realitats vistes amb ulls de dona.

És un dels més importants del món en el seu gènere. Exhibeix i posa en competició cada any els millors films a nivell mundial sobre activitats relacionades amb la muntanya i la natura. L'ampli ventall de possibilitats temàtiques que ofereixen les bases del festival permet que durant els 10 dies d'exhibició es projectin documentals de diversos gèneres: d'expedicions, reportatges de natura, d'esports d'aventura, documentals ecològics, etc..

Malgrat no es tracta d’un certamen impulsat per una entitat sense afany de lucre, en la seva programació enguany inclou una activitat de lleure i cinema adreçada a escoles i esplais: “El món amb uns altres ulls”. Proposa el visionat d’una selecció de curtmetratges per a infants d’entre 8 i 12 anys. L’objectiu és aprendre a fer servir el cinema com a eina per treballar la diversitat.

La Fàbrica de Cinema Alternatiu porta vint-i-tres anys fent visible el que està amagat, oferint al públic i als professionals de Barcelona l’oportunitat de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que defensen la diversitat, la creativitat, la llibertat, el compromís i la reflexió. Inclou, a més de la competició, espais per a la formació i el debat, i jornades per a professionals.

Organitzat per l’Ateneu Igualadí, és pioner per ser el primer certamen en apostar per la ficció televisiva a la gran pantalla des del 2003. A part de les tvmovies nacionals i internacionals de la Secció Oficial, al llarg dels cinc dies del Zoom es podran veure els habituals i exitosos curtmetratges. Enguany, a mñes, la revista online Serielizados i el Festival Zoom, s’uneixen de nou per a organitzar la 3a edició del Showcase de Pilots de Ficció. El que serà una tarda de projeccions d’una selecció dels projectes més interessants de la ficció televisiva emergent.

La cooperativa promotora de mitjans audiovisuals Drac Màgic, amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats, programa, des del mes de febrer i fins al desembre aquesta mostra centrada en la visibilització de les directores i realitzadores de cinema i la projecció dels seus treballs provinents d'arreu del món. Aquest mes de novembre estan programades les sessions "Conegudes (també) a casa", "Mirades documentals. Cineastes catalanes", "Manifestos fílmics feministes II" i Finestra Jove".

Afegeix un comentari nou