En quines condicions es produeix la roba que venen les grans superfícies?
Comparteix
La Campanya Roba Neta, coordinada a l'Estat espanyol per l'ONGD Setem, ha presentat l'informe “Passeu per caixa. Les grans superfícies i les condicions laborals a la indústria de la confecció”. Tot i que les grans empreses de distribució signen codis de conducte, l'informe revela que en la fabricació de molts dels seus productes les condicions laborals són inacceptables i es violen sistemàticament els estàndards que les mateixes empreses estableixen en els seus compromisos i iniciatives d’ètica empresarial.
Sous que no permeten una vida digna, contractes precaris i assetjaments verbals, físics o sexuals formen part de la vida quotidiana d'homes i sobretot de dones que treballen per a empreses tèxtils proveïdores de les grans superfícies, sense estabilitat laboral ni dret a afiliar-se a un sindicat.
“Passeu per caixa. Les grans superfícies i les condicions laborals a la indústria de la confecció” presenta els resultats d'una investigació que es va portar a terme l'any 2008 i que analitza la situació laboral dels treballadors i treballadores de 30 fàbriques proveïdores dels supermercats Lidl, Aldi, Tesco, Wal-Mart i Carrefour, ubicades a Tailàndia, Sri Lanka, Bangladesh i l’Índia.
Albert Sales, coordinador de la Campanya Roba Neta a Catalunya i responsable de l’Informe, ha explicat que les condicions de les treballadores i els treballadors d’aquestes fàbriques “incomplien la majoria dels convenis fonamentals de la Organització Internacional del Treball i que en l’arrel d’aquest problema està la pressió que exerceixen les grans cadenes de distribució sobre els seus proveïdors, exigint preus i terminis d’entrega impossibles sense realitzar un control efectiu de les condicions de producció”.
Amb aquest informe la Campanya Roba Neta no es vol limitar, doncs, a exposar les pèssimes condicions laborals de les treballadores i treballadors que produeixen per a les grans superfícies, sinó que pretén fer patent que “el model de les grans cadenes de distribució no pot equilibrar les contradiccions del seu model de negoci, ja que difícilment són compatibles els baixos preus, els curts terminis de lliurament i la incertesa que això genera amb les bones condicions laborals”.
L'informe finalitza amb unes reivindicacions que sintetitzen les demandes expressades per organitzacions de treballadores i treballadors de tot el món. Les reivindicacions s'adrecen a empreses proveïdores de la indústria de la confecció, a les grans empreses de la distrubució i també a les administracions públiques.
Us podeu descarregar l'informe en català en format pdf aquí: Passeu per caixa. Les grans superfícies i les condicions laborals a la indústria de la confecció.
Si us ha interessat aquesta notícia no dubteu en consultar la plana web de la Campanya Roba Neta: www.robaneta.org. Hi trobareu infinitat d'informació sobre la lluita pels drets de les treballadores i treballadors del sector de la confecció i podreu aportar el vostre granet de sorra participant a les accions urgents que denuncien els abusos i fan pressió perquè es respectin els drets laborals i humans.
Afegeix un nou comentari