'Ravaleart': art urbà i justícia global per revitalitzar espais comunitaris al Raval Sud
Comparteix
Artistes d'arreu de l'estat han pintat més de trenta persianes de locals abandonats amb motius de justícia global i memòria històrica.
Quan es passeja pel barri del Raval, a Barcelona, en especial per la zona del Raval Sud, on es troben carrers amb tanta història com són Santa Madrona, Om o Peracamps, és sorprenent la quantitat de locals buits presents en aquesta zona del barri. Sovint aquests locals són fàcilment identificables pel seu exterior, on es poden observar persianes baixades i, sovint, vandalitzades.
Les veïnes del barri, davant l'abandonament i la falta d'activitat a la zona, van traslladar aquesta inquietud a les tècniques de barri i és així com, amb la col·laboració d'altres entitats, com La Traginera – Comunalitat Urbana de Ciutat Vella i Street Art Barcelona neix el projecte 'Ravaleart', que s'acaba de presentar, coincidint amb la Festa Major del Raval.
Antoine Careil, responsable artístic del projecte, explica que 'Ravaleart' "neix de la reivindicació de les veïnes del Raval Sud que volien dinamitzar aquesta zona del barri". A més, "des de La Traginera", afegeix la tècnica municipal del barri del Raval, Glòria Torres, "se'ns va plantejar l'objectiu d'intervenir en els espais públics del barri". A aquest objectiu se li va sumar la intenció de treballar l'entorn recollida en el Pla de Comerç del barri, impulsat per l'Eix Comercial del Raval i a Amics i Comerciants de Nou de la Rambla.
Un cop detectada la necessitat i localitzats els agents comunitaris per treballar-la, les entitats del projecte 'Ravaleart' es van plantejar com podien dinamitzar el Raval Sud, alhora que feien visible la gran quantitat de locals buits i l'abandonament de la zona. "L'any passat", explica Careil, "es va fer una primera prova d'intervenció en l'espai públic que va consistir a pintar les persianes abandonades del carrer Santa Madrona i que va tenir molt èxit entre el veïnatge".
Enguany, el projecte s'ha expandit amb un pressupost més elevat, els pertinents permisos i convidant a participar a moltes més artistes. A la convocatòria d'aquesta segona part del projecte s'han apuntat més de vuitanta artistes, de les quals s'han escollit trenta-cinc i, en paral·lel, s'ha fet una selecció de deu artistes locals que han desenvolupat projectes de més gran format a persianes icòniques del barri.
Una de les artistes que han participat del projecte és l'Alejandra De la Torre, originària del País Valencià, que ha pintat la persiana de la Fundació Joan Salvador Gavina, situada al carrer Nou de la Rambla, 39.
"Quan em van proposar pintar una persiana aquí al Raval", explica l'artista, "el primer que ens van dir era que buscaven donar missatges positius sobre el barri". Amb aquesta premissa, De la Torre es va posar a investigar i va quedar fascinada per la gran història de lluita obrera del barri. "El que més em va sorprendre és que, gràcies a una vaga que es va fer al barri, es va aconseguir la jornada laboral de vuit hores i aquesta va ser la inspiració pel meu mural".
Formació sobre audiovisuals comunitaris
Una de les grans inspiracions dels murals amb què s'han decorat les més de trenta persianes escollides, han estat les pròpies veïnes de l'Illa Raval Sud. Per recollir les seves històries, el projecte 'Ravaleart' ha incorporat també una part pedagògica de formació a joves que han après a elaborar un vídeo comunitari a través de les històries de les veïnes.
La Traginera i la cooperativa Colectic han estat les encarregades de dur a terme aquesta formació que ha comptat amb quatre sessions, dues teòriques i dues pràctiques, on les joves participants han après els fonaments de l'audiovisual comunitari i han pogut practicar gravant i editant les entrevistes a les veïnes del Raval Sud que després s'han enviat a les artistes perquè inspiressin les seves creacions.
La Neima, una de les participants en la formació, destaca que les sessions li han servit per “conèixer com fer la gravació i edició de vídeos” que podrà aplicar als seus propis projectes. Per la seva part, la seva companya Ariadna explica que, mitjançant el projecte “he pogut conèixer el barri a través de les persones que viuen aquí i poder plasmar-ho a les persianes em sembla molt xulo”.
Rutes amb veïnes i artistes
Després de mesos de treball, el projecte 'Ravaleart' es va presentar el passat 28 de juny mitjançant una ruta amb les veïnes i les artistes, on s'anaven visitant cadascuna de les persianes intervingudes, algunes ja acabades i altres on encara s'estava treballant. D'aquesta manera, les artistes van poder explicar al veïnat en què s'havien inspirat, quina era la seva relació amb el barri i què suposava per a elles participar d'un projecte com 'Ravaleart'.
Alejandra De la Torre explica que, per a ella, participar del projecte li ha servit per conèixer quin és el panorama artístic fora de la seva ciutat i que, a més, "com el projecte m'ha obligat a investigar, ara puc veure el Raval d'una altra manera". Per la seva part, la María, veïna del barri i participant de la ruta, explica que creu que aquesta iniciativa portarà molta vida al barri i que "totes les persianes li agraden, perquè cadascuna té el seu valor".
Al projecte 'Ravaleart' han participat La Traginera – Comunalitat Urbana de Ciutat Vella, l'Associació de Veïns Illa Raval Sud, l'Eix Comercial del Raval, Street Art Barcelona, el Districte de Ciutat Vella i el Pla de Barris.
Afegeix un nou comentari