Àmbit de la notícia
Social

Anabel Pérez: "Els infants veuen vulnerats els seus drets digitals"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • La bretxa digital afecta en el desenvolupament d'infants i joves. Font: Oscar Loro.
    La bretxa digital afecta en el desenvolupament d'infants i joves. Font: Oscar Loro.
  • És molt important poder garantir un accés igualitari a Internet i dispositius. Font: Canva.
    És molt important poder garantir un accés igualitari a Internet i dispositius. Font: Canva.

L'ús de les pantalles a escola ha estat en debat durant anys. Hi ha infants i joves que no poden accedir a Internet ni als dispositius, comportant problemes en el desenvolupament educatiu i en l'àmbit social.

Plataforma Red Conecta és una entitat constituïda fa tres anys, després de portar més de 20 anys treballant en xarxa entre diferents organismes. Actualment, 44 entitats de diferents localitats de tot l’estat en formen part, totes amb l’objectiu de reduir la bretxa digital, també en l’àmbit educatiu, i pels drets digitals de la ciutadania. 

Anabel Pérez Morales, directora de la plataforma, explica com la desigualtat en l’accés afecta el desenvolupament d’infants i joves, però també explica com és d’important tenir en compte el gènere durant el desenvolupament tecnològic.

Anabel Péres: "Els infants que no tenen accés a dispositius electrònics o a Internet veuen vulnerats els seus drets digitals."

L’ús de les pantalles i telèfons a les escoles és un tema recurrent, però tothom hi té el mateix accés?

Malauradament no tothom té accés als dispositius, i això és una gran desigualtat per a molts infants i joves. El Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides, el 2016 indicava com una recomanació que l’accés a Internet hauria de ser un dret per a tot ésser humà. Després la Comissió Europea va proposar una declaració de principis, els governs espanyols i catalans també han publicat cartes per als drets digitals. 

Malgrat tenir aquest dret, les dades mostren que hi ha moltes persones que no poden formar part del món digital perquè ni compten amb l’accés, ni amb el coneixement, ni molt menys amb l’ús i l’apoderament necessari perquè la tecnologia sigui un factor d’igualtat i no d’exclusió social. 

Què passa amb aquells infants que no tenen accés a aquests dispositius o a la xarxa?

Els infants que no tenen accés a dispositius electrònics o a Internet veuen vulnerats els seus drets digitals, que actualment són fonamentals. S’enfronten a una exclusió educativa, de participació i social. Aquesta manca d’accés no només els impedeix participar plenament en l’educació i vida social, també les priva d’oportunitats amb les quals desenvolupar competències digitals.

Hem impulsat el projecte ‘Infancia Conectada’, dirigit a infants d’entre 8 i 12 anys. Hem dotat a les entitats d’una proposta formativa basada en DigComp, en el marc europeu de competències digitals. A través del projecte i del treball en xarxa que cada entitat fa al territori, volem formar en competències digitals. També dotem les entitats de dispositius perquè puguin reduir la bretxa d’accés dels seus usuaris. 

Penseu que els infants i joves són conscients dels límits que han de marcar?

Els infants i adolescents són capaços de fer funcionar una aplicació perquè s’ha dissenyats perquè siguin fàcils. Ara bé, manca el sentit comú propi d’una persona adulta per a identificar, per exemple, l’impacte emocional que suposa veure un vídeo o entrar en un joc en xarxa. 

Això és, precisament, el que els familiars i altres persones adultes que acompanyem infants i joves podem aportar: orientació perquè puguin crear un criteri propi i esperit crític, d’aquesta manera podran fer un bon ús de les tecnologies. Pel que fa a la plataforma, i gràcies al projecte ‘Infancia Conectada’, treballem hàbits e-saludables amb infants per reduir els riscos virtuals i conscienciar.

Quin paper penseu que han de tenir les famílies pel que fa a la conscienciació de joves i infants?

Les famílies hem de tenir un paper de protecció i no només “apagar focs” quan hi ha problemes. L’entorn familiar és ideal per evitar que facin servir pantalles per avorriment i afavorir l’ús quan tenen una motivació per aprendre. Aquí és quan podem acompanyar-los i ajudar-los a contrastar informació.

En aquest sentit, ‘Ciudadania Comporometida’ acaba de publicar la guia ‘Amb criteri propi. Guia per educar en un ús crític de les tecnologies en família’. La recomano perquè dona moltes claus útils. Amb això no vull deixar de dir que la clau és el treball conjunt entre famílies, comunitat educativa i societat en general. 

El treball en xarxa, la col·laboració entre entitats, com pot ajudar a reduir aquesta bretxa?

El treball en xarxa és clau per reduir les bretxes digitals i per reivindicar els drets digitals. Aquest treball s’ha de fer en xarxa i amb entitats, empreses i administracions públiques. 

S’ha de treballar en xarxa per no deixar ningú enrere, i que ningú perdi les oportunitats que la tecnologia ens ofereix. S’ha de treballar per reduir les tres bretxes: assegurar l’accés a Internet, empoderar la ciutadania per a un bon ús i que en el disseny de la tecnologia hi participin homes i dones. És important que les tecnologies estiguin dissenyades amb perspectiva de gènere.

Anabel Pérez: "El percentatge de dones que dissenyen entorns digitals és molt desigual al d’homes, i això fa que no estiguem reflectides."

Per què cal que la tecnologia es dissenyi en perspectiva de gènere?

El percentatge de dones que dissenyen entorns digitals és molt desigual al d’homes, i això fa que no estiguem reflectides. Les nostres necessitats i els nostres desitjos queden exclosos. Quanta més diversitat i més perspectiva de gènere hi hagi en espais digitals, més infants i joves se sentiran reflectides. Necessitem esta perspectiva de gènere perquè tothom tingui veu i vot. 

Des de la Plataforma Red Conecta portem diversos anys impulsant campanyes i projectes com #Chicasintech i Bitaminadas per donar visibilitat a dones que es dediquen al món de la tecnologia i, d’aquesta manera, fer que hi hagi més vocació tecnològica entre nenes i adolescents. 

Des de la Plataforma Red Conecta com es fomenta el treball en xarxa?

Ho fem a través de l’organització de fòrums. El 15, 16 i 17 d’octubre organitzem l’"Encuentro por la ciudadanía Digital Comprometida. Conectando para una sociedad informada y consciente" a Madrid. És un esdeveniment de rellevància internacional, de referència en drets digitals, que organitza Fundación Esplai. ‘Ciudadania Comprometida’ i ‘All Digital’ compten amb la nostra col·laboració.

Els fòrums són espais de comunicació que permeten compartir metodologies, projectes, estratègies d’èxit per abordar les bretxes digitals... També dona una injecció d’ànims quan veus, davant d’un món que plora amb guerres i desigualtats, que hi ha molta gent treballant amb voluntat de millorar. A banda, fem molts projectes conjunts que ens permeten arribar a zones rurals i a col·lectius més marginals gràcies al treball local.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari