Àmbit
Jurídic

Nou estatut de les persones cooperants

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
El nou Estatut reconeix el treball de les persones cooperants. Font: Canva.

L’Estatut de les persones cooperants explica què és la cooperació i quins són els àmbits d’actuació, així com els drets i deures de les entitats i de les persones cooperants.

La cooperació internacional és una manera d’ajudar al conjunt de la societat. Les cooperants internacionals són persones que, mitjançant una entitat o bé un organisme, marxen a un tercer país, normalment en vies de desenvolupament, on tenen una tasca concreta assignada.

Arran de la Llei 1/2023 de Cooperació Internacional per al Desenvolupament Sostenible i Solidaritat Global, el 24 de juliol es va publicar al BOE el Real Decret 708/2024, mitjançant el qual s’aprova l’Estatut de les persones cooperants.

Índex

Definició del concepte persona cooperant

L’Estatut estableix una definició de qui es pot considerar persona cooperant, en concret l’article 44 d’aquesta llei. S’explica que les persones cooperants poden ser aquelles persones treballadores a compte d’organitzacions, institucions o bé organismes públics o privats d’Espanya. És important destacar que no hi ha d’haver afany de lucre. 

L’objectiu de la persona cooperant és realitzar activitats d’acció humanitària o de cooperació per al desenvolupament sostenible. En resum: aquelles persones que són destinades a fer serveis a d’altres països a través d’entitats, organismes o empreses promotores de la cooperació. 

La cooperació es fa per contribuir al desenvolupament dels països que presenten més necessitats, tenint present, especialment, aquells que estan més empobrits.

Per què és important l’estatut?

En primer lloc, és important perquè reconeix com de crucial és la tasca que desenvolupen les persones cooperants, alhora que els hi garanteix condicions laborals i socials dignes. Amb el nou estatut, s’ofereixen millors condicions, però també s’enforteix la cooperació espanyola perquè la fa més atractiva a nous i noves cooperants. 

Ser cooperant és molt més que un treball; és una vocació que mereix ser reconeguda i protegida. El nou estatut garanteix als cooperants una sèrie de drets que els permeten desenvolupar la seva tasca.

 

 

Quins són els drets de les persones cooperants?

Un dels trets a destacar és que el nou estatut protegeix més les persones cooperants i amplia els drets laborals i socials. Abans de viatjar, però, és important que estiguin formades. El nou estatut promou la formació continuada i el desenvolupament professional allà on es desenvolupa l’acció, però també a Espanya. 

És important saber com actuar davant de situacions concretes, més quan no es coneixen les cultures i les tradicions d’allà on es treballa. És per això que tenir una bona formació base prèvia és fonamental. 

A Catalunya es gaudeix d’uns beneficis socials que no tots els països tenen, com l’accés a la salut universal. Per aquest motiu, les persones cooperants han de tenir garantida l’assistència mèdica amb una assegurança que els hi doni cobertura al lloc on estiguin desenvolupant la seva acció.

A més, el nou estatut reconeix i amplia els drets, destacant, per exemple, la formació continuada i el dret a la conciliació familiar. No tots aquests drets estaven garantits amb l’anterior normativa, qüestió que permetrà millorar les condicions de treball i professionalitzar el sector

Cal destacar altres drets, com la protecció i assistència consular, el dret a la negociació col·lectiva, a rebre formació per desenvolupar correctament la tasca, el reemborsament de determinades despeses o la repatriació.

Quins són els deures de les persones cooperants?

Evidentment, les persones cooperants tenen uns deures que deriven de les activitats que s’han de dur a terme durant la missió. No obstant, però, les persones cooperants també hauran de tenir una conducta adequada (respectant la llei, cultura i religió) i respectar els principis ètics del país on estan duent a terme la seva actuació.

Altrament, hauran de notificar l’arribada i inscriure’s al Registre Consular del Regne d’Espanya i també informar de la seva arribada a l’Oficina de la Cooperació Espanyola.

És important que hi hagi comunicació constant entre persones cooperants, entitats i organismes per tal de treballar de manera àgil i segura. En cas de tenir qualsevol problema o dubte, sempre es podrà demanar ajuda a les institucions espanyoles. 

Quines obligacions tenen les entitats que promouen la cooperació?

Les persones cooperants tenen uns drets i uns deures, però l’entitat o l’organisme que impulsa la missió també té certes obligacions a complir. El nou estatut de persones cooperants les defineix totes, entre les quals destaca comunicar a l’Agencia Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament l’arribada de les persones al país.

Altres tasques a fer són també lliurar una còpia del contracte al registre corresponent, informar de tots els acords a les persones cooperants, preveure mesures d’informació i sensibilització, donar la formació adequada, tenir protocols establerts contra l’assetjament sexual, agressions, homofòbia, etc.

Comparteix i difon