Àmbit de la notícia
Comunitari

El Consell de la Joventut mostra les necessitats de l'associacionisme juvenil a Gràcia

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • La tasca pedagògica de les entitats es veu dificultada per la manca d'infraestructures. Font: Consell de la Juventut de Barcelona.
    La tasca pedagògica de les entitats es veu dificultada per la manca d'infraestructures. Font: Consell de la Juventut de Barcelona.
  • Hi ha entitats que es veuen obligades a compartir espai, pel que la seva tasca es veu dificultada. Font: Canva.
    Hi ha entitats que es veuen obligades a compartir espai, pel que la seva tasca es veu dificultada. Font: Canva. Font: Canva.

En col·laboració entitats juvenils del barri, es vol donar visibilitat a les problemàtiques que afronten per impulsar accions que enforteixin el teixit associatiu.

El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ) presenten un informe que posa de manifest les principals necessitats i demandes de l’associacionisme juvenil al districte de Gràcia, però també pot servir per il·lustrar altres realitats.

Una de les principals conclusions de l’informe és la necessitat urgent de garantir espais dignes on les entitats juvenils puguin desenvolupar les seves activitats. Moltes organitzacions, com esplais, caus o altre tipus d’entitats, es troben en locals que no compleixen les condicions mínimes per desenvolupar les seves activitats. 

La seva tasca pedagògica que tenen aquest tipus d’entitats es veu dificultada, així com la capacitat de planificar a llarg termini. Per exemple, hi ha entitats com l’Esplai Matinada-Pòrtics o l’Esplai Josepets comparteixen espais amb altres organitzacions o bé no en tenen un de propi, fet que complica organitzar les seves activitats. Hi ha entitats que porten anys en aquesta situació.

Altrament, l’informe denuncia l’impacte de la massificació turística i la privatització de l’espai públic a Gràcia. Constata que dificulta que les entitats juvenils puguin dur a terme activitats a l’aire lliure, un element clau per al desenvolupament comunitari. Les entitats reclamen que es tingui en compte les seves necessitats en el disseny de l’espai públic i sol·liciten més facilitats per organitzar esdeveniments a les places i carrers del barri.

Una de les dades que destaca és que el 38,4% dels joves que estudien batxillerat a Gràcia, acudeixen a centres públics, superant la mitjana de la ciutat de Barcelona (36,3%). Aquestes xifres ajuden a contextualitzar l’entorn educatiu i social en el qual creixen infants i joves, però també pot donar informació per fer fomentar l’associacionisme.

Amb aquest informe, el CJB vol donar veu a les entitats juvenils de base comunitària i assegurar que les seves necessitats siguin escoltades i ateses per les administracions públiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari