Àmbit de la notícia
Social

Sabadell acull els dies 26 i 27 d’Octubre la segona edició de la ‘Trobada de Famílies’ de Down Catalunya

Entitat redactora
Down Catalunya
Autor/a
Albert Barba
Participant a la 2a Trobada de Famílies de Down Catalunya
Participant a la 2a Trobada de Famílies de Down Catalunya

Més de 150 persones de tot Catalunya, s’apleguen al Catalònia Gran Hotel Verdi de Sabadell per a participar en xerrades, debats i ponències totes vinculades a les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals per promoure espais de reflexió, formació i convivència.

El passat cap de setmana ha tingut lloc al Catalonia Gran Hotel Verdi de Sabadell la ‘2ª Trobada de Famílies’ organitzada per Down Catalunya. Més de 150 persones de tot el país, s’han reunit a la ciutat vallesana per a participar en xerrades, debats i ponències totes vinculades a les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals per promoure espais de reflexió, formació i convivència.

La Trobada va iniciar-se dissabte 26 amb la presència de Laura Pineda, Regidora d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell, de Xavier Garcés, Alcalde de Barberà del Vallès i del President de Down Catalunya, Xavier Sanmiguel.

Pineda, va destacar en la seva intervenció la importància que representen aquest tipus de trobades a la ciutat de Sabadell i la feina feta per la coordinadora en aquests 20 anys que enguany es celebren, així com el compromís que te l’ajuntament amb treballar per a millorar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Va aprofitar també a la seva intervenció per a felicitar els 30 anys d’Andi Sabadell i pel que representa per als i les vallesanes la seva presencia al territori.

Per la seva banda, l’alcalde de Barberà va agrair el poder ser present a l’acte d’inauguració, la feina que s’està fent des de les entitats que treballen en el sector de la discapacitat intel·lectual i fer palès els forts lligams que tenen les ciutats de Barberà i Sabadell "els quals més que separar, m’agrada dir que ens ajunta un carrer".

Al seu torn, Xavier Sanmiguel va insistir en que "aquesta trobada  vol ser un espai de reflexió, de diàleg i d’intercanvi d’experiències, però també un espai on les famílies trobem suport i caliu, per fer possible que els nostres fills i filles visquin de manera autònoma, que prenguin les seves decisions, que se sentin apoderats i acompanyats per assolir tot allò que es proposin i que de manera comuna s’aconsegueixi el seu benestar".

Sanmiguel també va aprofitar per a fer un repàs dels 20 anys de la trajectòria de la coordinadora i de l’esforç de les persones que al 2004 van creure en la necessitat de la seva existència. Va felicitar especialment a les dues anteriors presidentes, Pilar SanjuanGlòria Canals que durant anys han estat el motor que ha portat a terme el que avui en dia és Down Catalunya.

Durant els dos dies, els i les participants han assistit a un total de deu xerrades i ponències preparades per experts i professionals i on també hi han tingut pes, les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les taules

Per a trencar el gel i fer que els i les participants es coneguessin millor, es va preparar la xerrada Cuidem al cuidador’. Garantint el benestar dels cuidadors/es principals. Les persones amb (dis)capacitat, al centre de l’ajuda’ a càrrec de Lydia Freixes, coach sistèmica familiar i fundadora de ‘Familyness’.

Seguidament, l’Àxel Gairí va presentar l’APP ‘Dinder Club’, una web de cites i amistat especialment dissenyada per a persones amb discapacitat intel·lectual i acte seguit, les famílies van poder escollir entre xerrades sobreEnvelliment saludable en la persona amb síndrome de Down’  i ‘Actualitat en la síndrome de Down i la malaltia d’Alzheimer’, amb ponències de Begoña García, Infermera del Centre mèdic Barcelona Down i de Bessy Benejam, neuropsicòloga de la Unitat Alzheimer Down de l’Hospital de Sant Pau, respectivament. Un altra presentada per l’Oficina de delictes d’odi i discriminació de Mossos d’Esquadra sobre com moure’s de manera segura per internet i identificar situacions de discriminació, o una tercera en la que Montse Font, terapeuta ocupacional d’Avan va parlar de com estimular els més petits a través del joc.

Ja per la tarda, els i les assistents van iniciar una ruta cultural per Sabadell en la que van visitar el Museu de Paleontologia i la Casa Duran. 

Diumenge 27 a les 10 del matí, els i les assistents van iniciar la jornada amb una interessant xerrada sobre ‘Aplicacions de la IA per a les persones amb discapacitat intel·lectual’, a càrrec de Julián Pérez Pascual, investigador de l’AIR Institute de la Universitat de Salamanca.

Seguidament, en Pau Gaitàn, responsable de la Unitat de Famílies del   Departament d’Educació, Víctor Saura, docent i membre de la Plataforma per a una Escola Inclusiva i en Martí Saura, exalumne d’escola inclusiva, van parlar sobre el Dret a l’educació inclusiva dels fills i filles, tot preguntant-se si és ‘Realitat o ficció?’

La Sra. Susana Tarapiella, Directora General d’Educació Inclusiva del Departament d’Educació, Rafa Homet, Sots Director del CEE Xaloc, expert en educació post-obligatòria i l’Alex Batlle, un jove que ha superat amb èxit i molt esforç unes oposicions, van presentar el debat ‘Acabem l’escola i ens seguim formant?’.

L’advocada Ángeles García-DiegoIsabel Macarulla, Responsable de l’àrea d’Acció Social, Educació i Salut de la Federació ECOM van parlar de ‘Vida independent’ juntament amb tres joves que estan vivint de forma independent.

Ja com a darrera activitat, Dani Royo i els tres membres del ‘Grup Bravo’, van presentar un interessant taller de musicoteràpia amb tecnologia per a la inclusió. 

Les col·laboracions

En aquesta trobada Down Catalunya ha pogut comptar amb la col·laboració de diverses entitats i empreses que han volgut sumar-se a la trobada facilitant accessos gratuïts i tallers als nois i noies amb discapacitat Intel·lectual i síndrome de Down, com son l’Ajuntament de Sabadell, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Fundació Caixa Sabadell i empreses com Supermercats CondisPepsico.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari