Novembre arriba amb un munt d'activitats culturals per a tots els públics
Comparteix
Com cada mes, us hem seleccionat deu esdeveniments de temàtiques diferents perquè pugueu gaudir del que més us interessa o descobrir noves propostes que us sorprendran.
Amb tot el que et proposem, podràs començar el mes fent un tast de les millors ratafies de Catalunya, gaudir d'espectacles de titelles amb tota la família, veure curtmetratges en un entorn espectacular, enlluernar-te amb la llum i el foc, i gaudir de les composicions d'alguns dels compositors més coneguts de la música clàssica.
La segona quinzena de novembre tindràs l'oportunitat d'endinsar-te en una exposició sobre la pagesia, fer un recorregut per les muntanyes d'arreu del món sense sortir d'una sala de cinema, il·lusionar-te amb la màgia de les joves promeses, sentir la música dels ritmes afrocubans i viatjar a l'època romana. Passa, tria i remena.
- 43a Festa Concurs de la Ratafia (del 2 al 10 de novembre)
Durant quatre dies, Santa Coloma de Farners dedica una gran festa a un dels productes més típics de Catalunya: la ratafia. La Confraria de la Ratafia, l'organitzadora de l'acte, proposa una àmplia programació majoritàriament gratuïta que inclou, entre d'altres, mostra de ratafies, tallers, concerts, castanyada, exposicions, activitats familiars, espectacles, visites guiades, una cursa i la Nit de Gala de la Ratafia en què se seleccionaran les ratafies guanyadores.
La festa oficialment comença el 7 de novembre, però una setmana abans, el dia 2, ja s'han preparat un seguit d'actes per escalfar motors, com la Penjada del domàs de la ratafia al balcó de l'Ajuntament i la selecció de les ratafies que passen a la final del concurs.
- Guant. 20è Festival de Teatre de Titelles de Valls (del 5 al 10 de novembre)
Una desena d'espectacles de titelles conformen la programació per a tota la família d'aquest festival que enguany celebra la vintena edició. El Teatre Principal de Valls és l'epicentre, però també es faran representacions a l'Espai Gerhard de la Capella de Sant Roc, al Refugi antiaeri de la plaça del Blat, a la plaça Pere Català Roca, La Circoteca, així com al Convent de les Arts d'Alcover i al Teatre Auditori del Morell.
Les entrades per a les funcions de Valls es poden comprar en aquest enllaç i a la taquilla del teatre en el següent horari: dimecres no festius, de 18 a 21 h, i divendres no festius, de 12 a 13.30 h, i una hora abans de l'espectacle. Per a les funcions d'Alcover i el Morell, en els corresponents webs.
- Curtàneu. Mostra Internacional de Curtmetratges de les Valls d'Àneu (del 6 al 10 de novembre)
Cinc pobles de les Valls d'Àneu (Escaló, Esterri d'Àneu, Isil, Espot, Son i València d'Àneu) acolliran les projeccions de més de cinquanta curtmetratges, tant nacionals com internacionals i de gèneres diversos, i es divideixen en diverses sessions: Premis VOC (inici del festival), Mediambiental, Variada, Esportiva, Golfa, Familiar i Cloenda. Per assistir-hi cal inscriure's mitjançant aquest formulari. La mostra va adreçada a la gent que viu tot l'any en aquest territori i a totes les persones que el visitin.
Més enllà dels curtmetratges, l'organització ha preparat la matinal familiar, amb activitats, sessió de curtmetratge i dinar, i el Curtast, amb degustacions amb productores artesanals del Pallars per promocionar els productes de quilòmetre zero.
- Lluèrnia. Festival del foc i de la llum (8 i 9 de novembre)
Tal com diuen les organitzadores, Lluèrnia "té la voluntat de visualitzar la relació de la ciutat d'Olot i el seu amb el foc dels volcans" i el defineixen com una "aposta artística i pedagògica" amb un programa ple d'activitats gratuïtes i per a tots els públics.
Aquest any, a més, hi haurà un acte solidari organitzat en col·laboració amb la Fundació A. Bosch, que celebra vint anys. Es tracta de plantar quinze mil flors lluminoses al Parc del Mas Serrat durant els dies que dura el festival. Les flors es poden comprar un 1 euro al seu web.
- Concert de guanyadors del segon Premi La Flama (9 de novembre)
Les Joventuts Musicals de Catalunya i l'Acadèmia Internacional de Quartet de Vic han premiat amb el segon Premi La Flama al Trio Defilló i al Quartet Vivancos. Les dues formacions faran un concert al Petit Palau del Palau de la Música Catalana de Barcelona el 9 de novembre, a les 19.30 h, en què interpretaran obres de Robert Schumann, Franz Schubert i Dmitri Xostakóvitx. Les entrades costen 15 euros i es poden comprar al web del Palau.
Aquest concert, destinat a les amants de la música clàssica i al públic en general, forma part del premi juntament amb una gira en el marc de la Xarxa de Músiques a Catalunya 2025-2026. El Premi La Flama es va crear el 2023 i s'atorga "a la formació de cambra més prometedora de l'edició de l'Acadèmia".
- Exposició 'Visca la terra! 50 anys d'Unió de Pagesos' (del 13 al 24 de novembre)
El sindicat Unió de Pagesos celebra el mig segle d'existència amb una exposició que vol reivindicar el paper de la pagesia i fa un repàs del debat sobre el camp dividit en cinc blocs: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per una producció agrària en equilibri al territori i com a actor per la vertebració social a comarques i les lluites socials que el sindicat afronta des de Joves d’Unió de Pagesos, Pagesia Gran i Pagesos Solidaris.
La mostra proposa una forma expositiva original per implicar les visitants i per "simbolitzar la necessitat d'un compromís de la ciutadania amb la pagesia". L’exposició recórrer diverses poblacions de Catalunya i aquest novembre s'instal·la a la Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès del 13 al 24 de novembre.
- 42a edició del Torelló Mountain Film Festival (del 15 al 24 de novembre)
La programació del Festival de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló d'aquest any compta amb un total de 54 pel·lícules, tant nacionals com internacionals. La inauguració serà el divendres, 15 de novembre, amb la projecció de 'Veus de Madagascar', a les 21 h, al Teatre Cirvianum. A més d'aquest espai, les assistents podran gaudir dels altres films a espais com el Cinema El Casal, Biblioteca Barri de Montserrat, el Camp Base de la plaça Nova i la Caseta dels Jardins Vicenç Pujol. Tota la informació de les entrades es pot consultar al web del Festival.
Paral·lelament, l'organització ha preparat conferències, entrevistes, taules rodones, xerrades, un concert amb Kilema, exposicions, sessió de contes, presentacions de llibres, tallers infantils i la Mostra i Tast de Vins de Muntanya (dissabte, 16 de novembre, a les 11 h, a la plaça Nova).
- Màgicus. Festival de Màgia Jove de Barcelona (del 22 al 24 de novembre)
Mags i magues d'entre 14 i 25 anys mostraran el seu talent a l'escenari dels Lluïsos de Gràcia en la quinzena edició d'aquest esdeveniment. Un dels actes destacats serà el Concurs de Màgia Jove, dividit en dues actuacions: divendres, 22 de novembre, a les 20 h, el jurat avaluarà les habilitats de les participants de la categoria de màgia d'escena i dissabte, 23 de novembre, a les 12.30 h, serà el torn de les il·lusionistes de la categoria de màgia de prop. Al vespre, se celebrarà la Gala de Màgia, amb les actuacions més destacades del Concurs i de dues artistes convidades i es farà l'entrega del Premi a la Trajectòria a una personalitat del món de la màgia.
Com a activitats paral·leles, el diumenge s'ha organitzat un taller de màgia per a infants d'entre 6 i 12 anys a càrrec de la maga Naikari, i una masterclass amb Maurice Grange, un jove mag de 19 anys guanyador dels Campionats Europeus de Mags en la categoria de Manipulació. Al web del Màgicus es poden comprar les entrades per als espectacles i fer les inscripcions al taller i la masterclass.
- Festa afrocubana amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida (24 de novembre)
La Banda Simfònica Unió Musical de Lleida (BSUM), dirigida per Esteve Espinosa, oferirà un concert que serà un resum per diferents peces de música llatinoamericana (o d'inspiració en motius llatinoamericans) que són "una fusió de ritmes d'arrel ètnica o més popular amb els patrons melòdics i harmònics de la música clàssica contemporània i del jazz", tal com asseguren des de la Banda.
Aquest repertori de ressò internacional es podrà gaudir el diumenge, 24 de novembre, a les 19 h, a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida. Les entrades es poden adquirir a aquest web.
- Portes obertes als centres del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (30 de novembre i 1 de desembre)
L'any 2000, la UNESCO va declarar el conjunt històric de Tàrraco Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per celebrar aquesta efemèride, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha organitzat, el 30 de novembre i l'1 de desembre, unes jornades de portes obertes als seus quatre centres: Tinglado 4. Exposició TARRACO/MNAT, Necròpolis de Tàrraco, Vil·la romana dels Munts i Conjunt romà de Centcelles.
L'accés serà gratuït i els horaris dels equipaments són els següents:
Dissabte, 30 de novembre:
- Tinglado 4: de 9.30 a 14 h i de 15 a 18 h.
- Necròpolis de Tàrraco: de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 18 h.
- Conjunt romà de Centcelles i Vil·la romana dels Munts: de 10 a 13.30 h i de 15 a 18 h.
Diumenge, 1 de desembre, tots els espais obriran de 10 a 14 h.
Afegeix un nou comentari