Àmbit de la notícia
Social

El tercer sector i la Llei de Paritat

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • La Llei de Paritat preveu canvis que deixen fora el tercer sector. Font: Canva.
    La Llei de Paritat preveu canvis que deixen fora el tercer sector. Font: Canva.
  • L'aplicació progressiva fins a l’any 2028 planteja dubtes sobre l'efectivitat. Font: Canva.
    L'aplicació progressiva fins a l’any 2028 planteja dubtes sobre l'efectivitat. Font: Canva.

Aprovada la Llei de Paritat, una necessitat per assegurar que tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats laborals idependentment del sexe.

El BOE ja ha publicat la Llei Orgànica 2/2024, d’1 d’agost, de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes. Aquesta normativa regula com ha d’estar equilibrada la representació entre homes i dones en les principals institucions i òrgans de govern públics i privats. 

La norma estableix que cap dels gèneres pot representar més del 60% del total de les persones treballadores, però tampoc menys d’un 40%. Aquesta llei entrarà en vigor l’any 2028, per tant, encara pot patir modificacions i incloure sancions explícites, que encara no s’especifiquen. 

De moment, la norma eximeix d’aquesta obligació algunes organitzacions del tercer sector social i d’economia social i solidària. La llei diu, explícitament, que hi ha organitzacions amb determinades finalitats que poden quedar fora d’aquestes exigències de paritat sempre que ho puguin justificar. 

Aquesta norma afecta empreses i també entitats, amb una aplicació progressiva fins a l’any 2028. Els requeriments de paritat no van acompanyats de sancions en cas d’incompliment, per exemple. Aquest enfocament planteja certs interrogants sobre com d’efectiva serà i com real serà l’aplicació. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari