Àmbit de la notícia
Ambiental

La crisi climàtica compromet el desenvolupament educatiu de 37 milions d’infants i adolescents cada any

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Inundacions a la provincia de Faryab, a l'Afganistan.
    Inundacions a la provincia de Faryab, a l'Afganistan. Font: Save the Children. Font: Font: Save the Children.
  • La dana ha interromput les classes d'uns 40.000 alumnes.
    La dana ha interromput les classes d'uns 40.000 alumnes. Font: Save the Children. Font: Font: Save the Children.
  • La crisi climàtica amenaça drets fonamentals dels infants, com el dret a l'educació.
    La crisi climàtica amenaça drets fonamentals dels infants, com el dret a l'educació. Font: Save the Children. Font: Font: Save the Children.

Un informe de Save the Children posa el focus en les repercussions de l’emergència climàtica en l’educació dels infants, com ha passat amb la dana al País Valencià.

El pas de la dana pel País Valencià ha deixat al descobert la cara més crua i devastadora de la crisi climàtica a què hem abocat el planeta. Més de dues-centes persones mortes, milers de damnificades i un rastre de destrucció que trigarà molt de temps a esborrar-se formen part del sinistre balanç que ha causat el temporal. 

Si mirem una mica més enllà, la catàstrofe ha tingut conseqüències que abasten molts altres àmbits, com l’educació: a banda dels impactes psicològics, al País Valencià prop de 40.000 alumnes han vist interrompudes les seves classes a causa de les inundacions i vint-i-dos municipis s'han quedat sense escoles ni instituts, molts dels quals han acabat tan malmesos que s'hauran d'enderrocar i reconstruir gairebé des de zero.

Aquests impactes tan extrems potser no són tan habituals al nostre territori, però ho són molt més en països del Sud Global, els que més pateixen les afectacions de l’emergència climàtica. El Brasil, el Pakistan, Kenya o l’Afganistan, entre altres, són exemples recents d’aquestes repercussions, en forma d’inundacions, tifons o onades de calor, fenòmens que són cada cop més freqüents i violents, amb conseqüències terribles per a les seves poblacions, i especialment per als infants, que en molts casos s’han quedat sense aigua, llum, casa i escola.  

Així ho ha fet palès Save the Children a l’informe titulat ‘Born into the climate crisis’, en què xifra en prop de 37 milions els infants que cada any al món veuen interrompuda la seva educació a causa de les amenaces climàtiques. Més enllà d’això, l’estudi de l’ONG destaca que l’increment de les temperatures derivat de la crisi climàtica té afectacions en el desenvolupament educatiu dels infants

“Els estudiants obtenen pitjors resultats en el rendiment acadèmic en els períodes calorosos que en els freds”, afirma l’Arantxa Oses, responsable de programes internacionals de Save the Children, qui revela que la investigació de l’ONG suggereix que “per cada grau Fahrenheit d'augment de la temperatura durant un curs escolar, es redueix la capacitat d’aprenentatge dels infants en un 1%”.

En aquest àmbit, com en tants altres, també existeix un biaix de gènere que fa que les nenes tinguin més dificultats en el seu avanç educatiu, com explica Oses: “Si es mantenen les tendències actuals, el 2025 l'emergència climàtica contribuirà a impedir que almenys 12,5 milions de nenes completin la seva educació cada any”.

Fenòmens climàtics cada cop més extrems i freqüents

Si ampliem el focus, per diversos fenòmens meteorològics directament relacionats amb el canvi climàtic, milions d’infants s’han quedat sense poder anar a l’escola durant períodes llargs. 

L’informe de Save the Children posa el focus, per exemple, en les onades de calor –cada cop més extremes, més llargues i més extremes– que afecten el planeta. Al Pakistan, el maig d’aquest any, més de la meitat dels infants del país, uns 26 milions, van quedar-se sense poder anar a l’escola durant una setmana per les altes temperatures. 

La investigació recull les declaracions del director de Save the Children al Pakistan, Muhammad Khuram Gondal, qui expressa que “l’exposició prolongada a una calor intensa afecta la capacitat d'aprenentatge i concentració dels nens i nenes, fet que posa en perill la seva educació, a banda que l'excés de calor també és potencialment letal per a la infància”. Com el país centreasiàtic, molts altres com Bangladesh, Filipines o Sudan del Sud també van haver d’aturar les classes a causa de la calor extrema.  

Un altre dels senyals inequívocs del desequilibri climàtic global són les fortes inundacions que assoten el planeta, com les que ha patit el País Valencià, Castella la-Manxa o Andalusia recentment. 

Un dels països més castigats aquest any en aquest sentit és l’Afganistan, que el maig va patir dues inundacions en una setmana al nord del país, a la província de Baghlan, en què van morir més de 300 persones i milers de cases van quedar totalment destruïdes. El sud del Brasil també va patir fortes inundacions, amb duríssimes conseqüències per a la població, especialment per als infants, amb centenars de víctimes i milions de persones desplaçades.  

Especialment greus van ser les pluges torrencials i el cicló Remal, que van colpejar Bangladesh el mes de maig i van abocar milers d’infants i famílies en situació d’emergència. “El canvi climàtic està agreujant la intensitat de ciclons i pluges torrencials al país, posant en risc la vida i els drets dels infants”, afirma Shumon Sengupta, director de Save the Children a Bangladesh, i afegeix: “Després de patir una onada de calor extrema, ara s'enfronten a inundacions i destrucció causades pel cicló, que ha forçat el tancament de les escoles, convertides en refugis d'emergència”. 

Tot plegat, assenyala l’estudi, fa més que necessari que mai emprendre mesures decidides contra el canvi climàtic, a l’altura de l’emergència que viu el planeta. “Estem veient l'efecte en temps real de la crisi climàtica a l'Afganistan, el Pakistan, Kenya, Filipines, el Brasil, i fins i tot a Espanya; per això és urgent aconseguir que la comunitat internacional es comprometi a no superar el límit d’1,5 graus d'escalfament global, incloent-hi el progressiu abandonament dels combustibles fòssils, així com l’augment del finançament per ajudar la infància i a les comunitats a adaptar-se a la crisi climàtica”, diu l’Arantxa Oses. 

Una guia per respondre a l’impacte emocional de les catàstrofes naturals en els infants

Per protegir els infants d’amenaces per al seu futur, com les derivades del canvi climàtic, l’organització promou projectes perquè les veus, demandes i drets de la infància es considerin una prioritat en l’àmbit de les polítiques contra l’emergència climàtica, i es destinin recursos a xarxes i sistemes de protecció social per als infants. 

Amb relació als efectes de la dana que ha arrasat el País Valencià, Save the Children, a banda de mobilitzar personal especialitzat i ajudes econòmiques directes a les famílies afectades, l’entitat ha editat una guia per ajudar les famílies a l’hora d’acompanyar infants i adolescents davant l’impacte emocional que poden patir en situacions de crisi o catàstrofes naturals com la dana. 

Des de l’entitat, expliquen que “una situació com aquesta pot ser traumàtica per als infants, deixant seqüeles a llarg termini com insomni, malsons o trastorns d’estrès posttraumàtic”, assegura Rodrigo Hernández, director de l’ONG al País Valencià, i afegeix que el tancament de les escoles, que l’entitat calcula que ha afectat uns 40.000 infants i adolescents, “interromp la seva educació i afecta el rendiment acadèmic de nens i nenes, per això qualsevol resposta a aquesta emergència ha d’incorporar un enfocament d’infància”.

Així, a mesura que els fenòmens climàtics són més freqüents i extrems, és més evident que la crisi climàtica no és només una amenaça per al medi ambient, sinó que té efectes igualment devastadors per als drets fonamentals dels infants, com el dret a una educació segura i continuada. En conseqüència, urgeixen polítiques compromeses a escala global per revertir l’emergència climàtica i que milions d’infants i adolescents no vegin truncades les seves oportunitats de creixement i aprenentatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari