Àmbit de la notícia
Ambiental

Els infants prenen consciència de com protegir el planeta a través de l’alimentació

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • Els infants participen activament en les auditories pres prendre consciència de com els afecta el malbaratament alimentari.
    Els infants participen activament en les auditories per prendre consciència de com els afecta el malbaratament alimentari. Font: Fundesplai.

Fundesplai posa en marxa auditories per reduir el malbaratament als menjadors escolars i conscienciar els infants dels efectes que això té en el planeta. 

L’any 2015, els estats membre de les Nacions Unides van aprovar els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible. Entre aquests, hi ha el de la producció i consum responsable, una necessitat bàsica per garantir que les generacions que han de venir puguin trobar al planeta els recursos necessaris per a la seva subsistència. En aquest sentit, segons l’Agència de Residus de Catalunya, “a la Unió Europea, cada any es descarten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost de 143 bilions d’euros”.

Davant la crisi climàtica i de salut que pateix el planeta i amb l’objectiu mencionat de rerefons, des de Fundesplai treballen amb els infants i joves a les escoles on dinamitzen el temps educatiu del migdia. L’objectiu és que des de ben petits prenguin consciència dels impactes negatius que comporta malbaratar el menjar.

Veure què es malbarata per aprofitar més

Des de Fundesplai es proposa un doble objectiu: d’una banda, potenciar l’alimentació saludable en els menjadors escolars i, de l’altra, garantir que aquesta sigui respectuosa i tingui cura del planeta. D’aquesta manera, prop de 12.000 infants de 50 escoles d’arreu de Catalunya ja han dut a terme auditories de malbaratament. “L’objectiu és que els nens i les nenes donin valor al menjar com un bé comú i que entenguin que desaprofitar-lo també contamina al planeta”, comenta Susagna Escardíbul, pedagoga de l’àrea d’innovació i continguts de Fundesplai.

 

 

En aquest procés els infants prenen el protagonisme. En el moment de netejar les restes de menjar del plat, han de separar les que serien menjables (com restes de pa, peix, verdura...) de les que no ho són (com les peles de fruita, ossos...), fent servir uns mobles que la fundació ha instal·lat per aquest projecte. També cal separar l’aigua, ja que prendre consciència de l’aigua que es fa malbé també és cabdal i es reaprofita, per exeple, per regar l'hort. En aquesta línia des de l’escola Cervantes de Barcelona hi ha infants que reconeixen que de vegades aliments com les verdures es queden al plat. Tot i això, hi ha infants que asseguren: “Jo no llenço res i faig un esforç per menjar-me tot el que em poso al plat”.

A partir d’aquí, les nenes i nens pesen les restes  que es podrien haver aprofitat, per exemple, si s’haguessin servit menys menjar. A partir d’aquí, es calcula el malbaratament i es trasllada a una graella perquè a primer cop d’ull puguin veure quants quilograms s’han desaprofitat. Per tal de potenciar aquest tipus d’accions, l’entitat també ha creat una guia.

Aquesta informació, alhora es trasllada per avaluar a escala de tots els centres participants. Les dades recollides en aquestes cinquanta escoles mostren que s’ha aconseguit reduir el malbaratament en 589,5 kg setmanals, és a dir, que de mitjana cada escola ha rebaixat en 11,8 kg el malbaratament de la setmana, respecte del curs anterior.

Tenir cura del planeta és tenir cura dels infants

El projecte d’auditories per a la reducció del malbaratament, entronca de ple amb drets dels infants com ara el de gaudir de salut i el de l’alimentació adequada, així com els drets d’expressar la seva opinió lliurement i tenir accés a la informació.

El compromís d’aquestes escoles, de fet, va més enllà de reduir el malbaratament. Durant el temps educatiu del migdia constantment es fan activitats per informar, sensibilitzar, reflexionar i promoure la participació sobre la importància d’evitar el malbaratament alimentari. Això es fa a través d’activitats i jocs adaptats a les edats dels infants i amb les quals, a més, es vol posar sobre la taula els seus drets i escoltar les seves reivindicacions en aquest àmbit.

Sense dubte, que els nens i nenes d’ara coneguin els seus drets i prenguin consciència del poder que tenen les seves accions és una via per lluitar per un futur més digne.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari