Àmbit de la notícia
Ambiental

L'associacionisme juvenil aferma el seu compromís per posar fre a la crisi climàtica

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Acte per a la justícia climàtica del CNJC
    L'acte, organitzat pel CNJC, ha tingut el suport d'una desena d'entitats. Font: CNJC Font: CNJC
  • El debat sobre el finançament climàtic està marcant la COP29.
    L'associacionisme juvenil denuncia que el sistema de producció i consum actual ignora els límits del planeta. Font: Freepik Font: Freepik.

A través d'un acte públic i reivindicatiu, han anunciat les seves demandes en vers la justícia climàtica. Ho han fet en el marc de la campanya 'Guanyem el futur' del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Una desena d’entitats s’han congregat aquest dimecres al Mirador de l’Aeroport del Prat en un acte reivindicatiu. Les seves demandes, en matèria de justícia climàtica, denuncien que el sistema de producció i consum actual ignora els límits del planeta. Reclamen que cal avançar cap a una societat més equitativa, sostenible i compromesa amb el medi ambient.

L’acte s’emmarca dins la campanya ‘Guanyem el futur’, impulsada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i recolzada per organitzacions com Joves Unió de Pagesos, L'Eina, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans, Esplais Catalans, MCECC, Joves Agricultors i Ramaders, Joves Ecosocialistes, La Forja, Avalot i Acció Jove CCOO.

El vicepresident del CNJC, Pau Casanovas, ha posat en relleu casos recents com els problemes derivats dels campaments d’estiu organitzats per entitats educatives o els impactes de la DANA al País Valencià. “La tragèdia ocasionada per la DANA ha posat de manifest la irresponsabilitat política davant l’emergència climàtica, així com les greus conseqüències d’una gestió nefasta i negacionista”, ha expressat Casanovas.

Davant aquesta situació, el jovent organitzat rebutja mantenir-se al marge. Reclamen una transició ecosocial inclusiva, basada en principis decreixentistes, que redistribueixi els recursos de manera justa, combati macroprojectes i preservi models comunitaris com els esplais i caus.

En aquest sentit, consideren imprescindible una gestió de l’aigua que sigui democràtica, comunitària i equitativa. També exigeixen una transició energètica sostenible i justa que asseguri una distribució proporcional dels recursos disponibles, descentralitzi les infraestructures energètiques i redueixi de manera dràstica l’ús de combustibles fòssils.

Defensen un canvi estructural en el model productiu, prioritzant el sector primari i el consum local, alhora que es redueix la dependència del monocultiu turístic com a principal motor econòmic. “Cal establir pilars fonamentals per construir una societat igualitària, on tothom pugui tenir els drets bàsics garantits”, afirmava Pau Casanovas.

Amb l’objectiu de donar suport a aquestes reivindicacions, es posa en marxa la campanya d’adhesió a la Carta Juvenil per la Justícia Climàtica. Una eina que, tal com defensen, “servirà per fer pressió política”.

Demandes, reivindicacions i compromisos a la Carta Juvenil per a la Justícia Climàtica

La Carta Juvenil per a la Justícia Climàtica és un manifest que recull les principals demandes i compromisos del jovent per fer front a la crisi climàtica. Aquest document posa èmfasi en la necessitat d’una acció global i transformadora basada en la justícia ambiental i social, assegurant que la transició ecològica sigui equitativa i que cap col·lectiu. 

Destaca especialment la població en situació de vulnerabilitat, qui pateixi de manera desproporcionada els efectes de l'emergència climàtica. També remarca la importància d’una educació climàtica inclusiva i transformadora, que capaciti les generacions presents i futures per comprendre la complexitat de la crisi i actuar de manera efectiva per mitigar-ne les conseqüències.

A més, la Carta reclama la implicació dels governs i les institucions en la implementació de "polítiques valentes i compromeses" amb la reducció d’emissions, l’impuls de models energètics sostenibles i la protecció dels ecosistemes. Aquestes polítiques han de garantir la participació activa de la ciutadania, especialment dels joves, que reclamen ser agents actius en la presa de decisions que marcaran el futur del planeta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari