Elisabet Tremps: "No és que no hi hagi dones referents en l’àmbit tecnològic, el problema és que no les veiem"
Comparteix
L’enginyera de telecomunicacions ha rebut el Premi DonaTIC ‘Divulgadora’ per la seva tasca al pòdcast ‘She has a voice’.
Administradora d’aplicacions a Telefònica Alemanya i creadora del pòdcast ‘She has a voice' (en català, ‘Ella té veu’). Així és com es defineix Elisabet Tremps, guardonada enguany amb el Premi DonaTIC en la categoria ‘Divulgadora’.
Tremps també participa activament en esdeveniments com ‘Women in Data Science’ o ‘Girls in ICT’, i col·labora com a mentora en iniciatives inspiradores com ‘GirlsDay’ i ‘Technovation Challenge’.
Des de Xarxanet hem parlat amb ella sobre la seva carrera professional i la seva tasca com a referent de les pròximes generacions de tecnòlogues.
Quin ha estat, fins ara, el teu recorregut dintre del sector TIC?
Vaig estudiar enginyeria de telecomunicacions, vaig estar treballant aquí a Barcelona en temes d'estratègia i innovació i, des de fa cinc anys, estic vivint a Alemanya, on vaig passar del sector energètic al sector de les telecomunicacions i fa una miqueta més de dos anys vaig començar el pòdcast ‘She has a voice’.
Explica’ns una mica més sobre el pòdcast.
Doncs el pòdcast va sorgir una mica del meu propi creixement personal i d'adonar-me de l'energia que em donava quan em trobava dones referents a la tecnologia i a la ciència i d’adonar-me també que tots aquells consells i aquells aprenentatges que em compartien al final també eren d'interès per les persones del meu voltant.
Jo ja escoltava molts pòdcasts i vaig dir "doncs mira, potser puc començar a publicar i a compartir tots aquests coneixements i també una mica la història d'aquestes dones" perquè jo com a enginyera he tingut poc referents dones i la qüestió no és que no hi hagi dones referents en l’àmbit tecnològic, perquè sí que n'hi ha referents, però el problema és que no les veiem.
Amb quines dones que t’hagin marcat has tingut l’oportunitat de parlar a ‘She has a voice’?
Mira, de fet són les entrevistes que han tingut més visualitzacions. Una és amb la Mercedes Balcells, que és una investigadora catalana que està fent òrgans artificials i que em va explicar que, al final, una de les coses que havia après és que no pot ser una investigadora de deu, una mare de deu, una filla de deu i que havia hagut d'aprendre a trobar aquell equilibri.
I després l'Anna Navarro que, tot i ser una líder de Silicon Valley, és un referent super propera i que et dona consells molt útils i que te n'adones que tot i estar en posicions de molta importància, al final és com tu i com jo.
Quina creus que és la importància per a nenes, noies i altres dones de tenir figures femenines on poder emmirallar-se?
El problema és que si no tens referents, si no et pots emmirallar en altres dones... difícilment et plantejaràs coses si no saps que existeixen i crec que també hi ha una mica del clixé de dir "les dones amb aspectes tècnics han de ser molt tècniques i no tenen impacte per a la societat" i després el que te n'adones és que és completament el contrari. Vull dir, ja no únicament les enginyeries, però també carreres tècniques o de ciència, tenen molt impacte a la societat i també són molt creatives.
Quines han estat les teves referents?
Jo et diria potser que les meves primeres dues mentores, que a cap d'elles venien dels camps de la ciència i tecnologia, però que totes dues estaven treballant en feines STEAM, que són la Míriam Muñoz, la meva primera mentora oficial, i després la Mar Porras.
Per mi aquestes dues dones em van obrir els ulls i em van dir "Eli, què vols ser de gran?" i això és el que em va inspirar, per exemple, a anar a l'estranger, a què no em fes por i em van començar a donar l'empenta que necessitava per començar a plantejar-me els següents passos.
Enguany has rebut el Premi DonaTIC en la categoria ‘Divulgadora’. Què suposa per tu rebre aquest guardó?
Molt orgull i un reconeixement al projecte de ‘She has a voice’. Estic molt contenta pel reconeixement personal, però també pel reconeixement a totes aquestes dones supergeneroses que han dit "vaig a compartir la meva història i vaig ajudar a donar visibilitat a totes les dones que estem en el sector". Així que és un premi per tota aquesta comunitat que està demostrant que sí que hi ha referents i que són propers.
✨ Elisabet Tremps Tor és la guanyadora de la categoria Divulgadora! #PremisDonaTIC pic.twitter.com/UytDTlHscS
— Xarxa Punt TIC (@punttic) October 10, 2024
Com animaries a les nenes a escollir les vocacions tecnològiques?
Doncs jo els diria que no s'ho pensi, que si té dubtes o li fa por, que en tiri a la piscina i que ho intenti i que, sobretot, no pensi que potser perquè són carreres més tècniques o més científiques no seran creatives o no seran innovadores.
Afegeix un nou comentari