Àmbit de la notícia
Econòmic

La bretxa salarial al tercer sector continua sent favorable als homes, tot i ser un sector feminitzat

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Eugenia Ifer
  • Tot i que les dones ocupen categories de responsabilitat, encara hi ha bretxa salarial a favor dels homes.
    Tot i que les dones ocupen categories de responsabilitat, encara hi ha bretxa salarial a favor dels homes. Font: Canva.
  • El Tercer Sector està altament feminitzat, el 71,9% de les persones treballadores són dones.
    El Tercer Sector està altament feminitzat, el 71,9% de les persones treballadores són dones. Font: Canva.

Suport Tercer Sector, el departament de Fundesplai que acompanya i assessora les entitats sense afany de lucre, ha presentat l’estudi ‘La bretxa salarial al Tercer Sector’.

La bretxa és la diferència existent entre salaris percebuts per homes i dones, el resultat s’obté dividint la diferència de salaris mitjans percebuts per homes i dones i el salari mitjà percebut pels homes. Si el percentatge resultant del càlcul és positiu, significarà que la bretxa és favorable als homes, és a dir, que cobren més que les dones. En canvi, si la bretxa és negativa, vol dir que les dones cobren més que els homes.

Aquest estudi fet per Fundesplai s’ha calculat analitzant 162 entitats sense afany de lucre, de diferents àmbits com el lleure, acció social, esport, cultura i ambiental; el que equival a 4.432 persones treballadores, de les quals el 71,9% eren dones i el 28,1% eren homes. Amb aquestes xifres es pot extreure la primera conclusió: el tercer sector continua sent altament feminitzat

Una altra dada interessant és que el 75% de les persones treballadores tenen una jornada parcial. Per tant, recuperant la realitat que la majoria de les persones treballadores del sector són dones, es pot assegurar que són les que es veuen més afectades per aquesta parcialitat. Això influeix directament en les retribucions percebudes i, per tant, en la bretxa salarial.

Finalment, l’estudi també analitza la representació de dones i homes per grups de cotització. Es considera que, com més elevat és el grup de cotització menor és la remuneració, ja que va disminuint, per exemple, el grau de responsabilitat o formació requerida per al lloc de feina, entre altres aspectes. Tot i que l’estudi mostra que les dones ocupen majoritàriament els grups u i dos, la bretxa salarial els hi és desfavorable.

La bretxa salarial al tercer sector

Segons l’estudi, el salari anual mitjà brut percebut per les dones és un 2,69% inferior al dels homes.

 

 

S’ha de tenir en compte que els salaris mitjans són el resultat de la parcialitat de la jornada comentada anteriorment i el fet que gran part de les persones ocupades pertanyen al grup de cotització quatre, corresponent a ajudants no titulats/titulades i, per tant, amb salaris més reduïts respecte d'altres grups superiors.

Igualment, cal recordar que les dones ocupen majoritàriament tots els grups de cotització, és a dir, llocs de feina que tenen percepcions superiors als llocs del grup quatre. Amb la qual cosa: “Si tot i haver-hi més dones a tots els grups de cotització la bretxa és favorable als homes, actualment, encara existeix una certa discriminació per raó de sexe a l’hora de retribuir llocs d’igual valor, afavorint els homes”, explica Sara Jiménez, responsable del servei d’igualtat de gènere i diversitat de Suport Tercer Sector.

Claus per continuar treballant per reduir la bretxa existent

En la presentació de l’estudi, Aroa, Abellán, tècnica d’igualtat de gènere i diversitat de Suport Tercer Sector, va explicar consideracions que poden aplicar les organitzacions per combatre la bretxa salarial de gènere:

  • Establir flexibilitat en les polítiques laborals: que tinguin en compte les diferents realitats de vida, com la conciliació familiar, l’accés a espais de feina accessibles o el teletreball, oferint igualtat d'oportunitats per al creixement professional, l'accés a llocs de responsabilitat sense que això depengui de les condicions familiars de les persones treballadores o suport addicional per a aquells que afronten múltiples formes d’exclusió.
  • Revisar i ajustar les estructures salarials periòdicament: per identificar i corregir disparitats. 
  • Implementar un sistema de remuneració basat en competències i resultats: permet valorar les capacitats i aportacions individuals de manera justa, independentment de factors que no tenen relació amb el rendiment o la capacitat.
  • Fomentar la participació en la presa de decisions: la participació activa i el lideratge inclusiu contribueixen a una major equitat en la distribució de recursos, incloses les remuneracions.
  • Promoció de la diversitat en el lideratge: no només enriqueix la presa de decisions, sinó que crea models de referència per a altres col·lectius marginats.

L’estudi ‘La bretxa salarial al Tercer Sector’ és una iniciativa de Fundesplai amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari