Identifica les teves capacitats amb el Catàleg de competències i metacompetències del voluntariat del Departament de Drets Socials
Comparteix
El document recull els aprenentatges i capacitats que es desenvolupen durant l’acció voluntària amb l’objectiu de posar-les en valor davant els diferents agents públics i privats.
El Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat ha aprovat i fet públic recentment el ‘Catàleg i diccionari de competències i metacompetències de l’acció voluntària’. El document, ratificat pel Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, recull de manera detallada les competències, capacitats i metacompetències que es desenvolupen i posen en marxa durant l’acció voluntària, amb l’objectiu de proporcionar eines per a identificar i reconèixer aquestes capacitats i actituds a qualsevol agent o institució pública o privada.
Aquest catàleg ha estat elaborat amb el coneixement que el voluntariat no suposa només uns aprenentatges, sinó també un pont per a la projecció de la persona en altres espais i moments vitals. Considera que la iniciativa individual no només influeix sobre els entorns directes de les persones voluntàries, sinó també sobre elles mateixes, que es transformen i creixen, desenvolupant-se per a i des de la seva acció.
Un catàleg i tres grups de competències
El Catàleg recull, identifica, explica i desenvolupa tot el conjunt de competències que s’activen i creixen en l’acció voluntària i la seva formació. El document comença oferint informació marc relacionada amb l’elaboració del Catàleg, els seus objectius i alguns conceptes clau pel que fa a la identificació de competències.
La segona part ve a ser un diccionari on s’agrupen les competències del voluntariat en tres eixos: competències cognitives, competències emocionals i metacompetències. Les cognitives són aquelles que tenen a veure amb el raonament i el pensament. Les competències emocionals fan referència a la gestió de sentiments i emocions i es divideixen, al seu torn, en quatre subgrups: coneixement de si mateix, gestió de si mateix, coneixement d’altres persones i gestió de les relacions amb altres persones. Finalment, les metacompetències es relacionen amb el ‘jo’ des del qual la persona fa l’acció voluntària, identificant actituds i estats com l’espiritualitat, l’amor o la compassió.
De les més de 65 competències identificades, el diccionari del Catàleg ofereix una descripció detallada i n’explica fins a tres nivells de desenvolupament que la persona pot assolir.
L’elaboració del Catàleg
El punt de partida del Catàleg va ser un anàlisi de totes les formacions del Pla de formació de l’associacionisme i el voluntariat, que recentment ha fet 30 anys i compta amb una web renovada.
Per a l’elaboració del Catàleg s’ha requerit de la participació de persones voluntàries i vinculades al tercer sector, que son les que més en coneixen les necessitats i realitat, que al seu torn han estat acompanyades en tot moment per un equip de persones expertes en l’elaboració de diccionaris de competències transversals en altres àmbits.
A més, el document neix per tal per a donar resposta als reptes sorgits en el sector arran de l’entrada en vigor de la Llei 25/2025 del Voluntariat i l’Associacionisme, el que el converteix en l’eina de referència per al sector associatiu i de voluntariat en el marc de la certificació de competències de l’activitat voluntària.
La certificació de competències
Les entitats de voluntariat poden oferir als seus equips diferents formes de certificació de competències. En aquest sentit, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) posarà a disposició de les entitats recursos, formació, assessorament i eines diverses per a ajudar-les a identificar les competències del voluntariat recollides al Catàleg per tal de facilitar-los la transició cap al nou escenari.
Una d’aquestes eines ja s’ha posat en marxa. Es tracta d’una plataforma basada en el Catàleg que permet l’automatització del redactat de la certificació de competències que ha d’aparèixer al certificat d’activitat voluntària.
Afegeix un nou comentari