Conferència en línia sobre la comunicació augmentativa
El 7 d’abril (17 h), DIXIT organitza la xerrada en línia 'Introducció a la comunicació augmentativa', a càrrec de Marc Coronas, tècnic de la Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació (UTAC) del Departament de Drets Socials i Inclusió. Durant la sessió identificarà els diferents perfils de persones usuàries que poden beneficiar-se d’aquests sistemes i donarà a conèixer recursos de suport per afavorir la inclusió de les persones amb dificultats en la parla.
Els sistemes augmentatius de comunicació són formes d'expressió alternatives a la parla dissenyades per a persones que no l'han adquirida o que l'han perduda per raons diverses. Aquests mètodes poden incloure des de gestos o signes manuals fins a dispositius tecnològics, com comunicadors electrònics amb veu o ordinadors adaptats.
El 7 d’abril, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials organitza la conferència "Introducció a la comunicació augmentativa", en què s'oferiran eines per millorar la pràctica professional en el suport a persones amb dificultats comunicatives.
La xerrada serà a càrrec de Marc Coronas, professor associat del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona i tècnic de la Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació (UTAC) de la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials i Inclusió.
El ponent explicarà què és exactament la comunicació augmentativa, com complementa o substitueix el llenguatge oral i quins són els beneficis d’incorporar-la en la intervenció social. A més, identificarà els diferents perfils de persones usuàries que poden beneficiar-se d’aquests sistemes, des d’infants amb trastorns del neurodesenvolupament fins a persones adultes amb discapacitats adquirides.
Durant la sessió, presentarà també els recursos disponibles per a la comunicació augmentativa, tant electrònics com no electrònics, i detallarà en què consisteixen alguns dels materials, com ara pictogrames, sistemes de simulació de teclats o llibres de comunicació, entre altres. Així mateix, mostrarà com aquestes eines poden afavorir l’autonomia, la interacció i la inclusió de les persones amb dificultats per comunicar-se verbalment.