Raquel Marques: "És important que es trenqui la bretxa de gènere en els llocs de decisió dels mitjans"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
 Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
 Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació
Font: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació

Raquel Marques: "És important que es trenqui la bretxa de gènere en els llocs de decisió dels mitjans"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Parlem amb la responsable de la gestió tècnica de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, Raquel Marques, sobre la tasca de l'Observatori i la situació de les dones en els mitjans.

Què és l’Observatori de les dones en els mitjans audiovisuals i d’on sorgeix la iniciativa?

L’Observatori és una associació de 29 ajuntaments que es va crear l’any 2000 per iniciativa de cinc Consells de dones del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de dinamitzar un debat públic sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació.

Quines línies treballa l’Observatori?

L’Observatori té per objectiu promoure una cultura crítica sobre la representació de les dones en els mitjans de comunicació, fent visible els punts de vista de les dones. En aquest sentit es desenvolupen diversos projectes participatius per incorporar les aportacions de les dones i la diversitat de les seves experiències en els continguts dels mitjans de comunicació.

L’any passat vam realitzar el projecte “Quina Feinada!” sobre la invisibilitat dels treballs femenins en els mitjans i aquest any estem desenvolupant un altre projecte en què a partir d’un procés participatiu amb grups de dones es crearan propostes comunicatives destinades a l’espai públic dels diferents municipis.

Per altra banda, també realitzem fa deu anys el concurs ‘(Re)imagina’t’ en què es pretén impulsar la creació participativa dels i les joves tot incentivant la seva implicació en la construcció de nous models comunicatius que encarin positivament la diferència sexual i les identitats de gènere. Així mateix, publiquem un comentari mensual aportant reflexions sobre temes de l’actualitat i col·laborem en la creació d’eines i recursos com la Guia jurídica sobre l’ús d’una comunicació no sexista en l’àmbit de les administracions locals.

Aquests quasi 20 anys d’Observatori us donen molt bagatge. Quina és segons vosaltres la situació actual de les dones en els mitjans audiovisuals?

Valorem molt positivament la incorporació de les aportacions dels feminismes en diverses narratives i representacions audiovisuals que s’estan produint avui en dia així com la creixent visibilitat de les dones creadores. Tot i això encara ens trobem amb moltes representacions estereotipades de les dones i de les identitats LGBTIQ+, molt sovint invisibles o relacionades amb idees preconcebudes i discriminatòries.

Persisteixen les imatges hipersexualitzades de les dones així com la seva identificació amb rols tradicionals i/o secundaris. Trobem a faltar la diversitat de les realitats, cossos, procedències i experiències de les dones en els mitjans audiovisuals i sobretot en posicions d’expertesa i autoritat.

Quines són les fites a assolir ara i com creieu que es poden assolir?

Les pràctiques dels mitjans de comunicació vers la representació de les dones canvia per la pressió i el treball conjunt amb els col·lectius de dones i professionals. Tot i l’evolució positiva dels darrers anys segueix havent-hi una clara infrarepresentació de les dones en els mitjans.

Aquesta infrarepresentació crea un imaginari que respon a un clar androcentrisme. Pensem que encara persisteixen la representació de figures arquetípiques i estereotipades, en l’àmbit dels esports, en els continguts dedicats a “dones” en els mitjans, inclús en el tractament de les notícies.

Quin paper han de tenir els mitjans de comunicació públics en la consecució d’aquestes fites?

Creiem important que es trenqui la bretxa de gènere en la representació de les dones en els llocs de decisió en els mitjans, com a creadores de continguts, com dones expertes, com protagonistes de les narratives, etc. Considerem que s’ha de tenir en compte l’ús d’un llenguatge no sexista i inclusiu, evitar la utilització de rols culturals atribuïts tradicionalment a dones i homes, evitar l’ús d’estereotips i rols pel que fa a les dones i els homes així com la població en general, visibilitzar les dones en tots els àmbits i incloure-les en la diversitat temàtica de tots els continguts així com garantir la sensibilització i formació dels equips professionals.

I quin rol hi pot tenir la ciutadania?

El rol de la ciutadania és fonamental per impulsar aquests canvis. Les aportacions dels feminismes són determinants així com la mobilització de la població en general. Volem també posar en relleu les iniciatives i els projectes impulsats des de diferents col·lectius, organismes i institucions de cara a posar en valor la importància d’introduir aquest tema en el debat ciutadà, tot donant importància a la veu de les dones que manifesten la seva disconformitat amb els usos dels estereotips i les pràctiques invisibilitzadores.

Què en penseu de les iniciatives populars com l’Agència 8M, que torna a activar-se per xarxes de cara a les mobilitzacions del 8 de març d’enguany?

Des de l’Observatori donem suport a totes les iniciatives feministes que tinguin per objectiu generar comunicacions que visibilitzin les aportacions de les dones i les seves reivindicacions.

Afegeix un comentari nou