Àmbit de la notícia
Comunitari

Les persones amb discapacitat intel·lectual reclamen més llibres en Lectura Fàcil

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Víctor Sanz Guerrero
  • Subvencions per a la traducció al català d'obres no literàries 2020
    El sector demana un "augment significatiu" dels llibres editats en aquest format. Font: F Pere Tarrés

El 2024 només es van editar 55 títols en aquest format a tot l’Estat, fet que dificulta l’accés a la cultura i a la informació a moltes persones

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, la federació d’entitats Dincat - que defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual - denuncia que milers de persones veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació. En un dia en què és tradició regalar llibres, les opcions per a les persones d’aquest col·lectiu es veuen molt reduïdes, ja que requereixen textos adaptats i molts pocs títols s’editen en aquest format.

Segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, dels més de 89.000 llibres que es van publicar a tot l’Estat durant el 2024, tan sols 55 eren accessibles per a persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d’una xifra, segons l’Associació, que s’ha duplicat en les darrers quatre anys, però que segueix sent “insuficient”.

Per aquest motiu, el sector demana un “augment significatiu” de la producció editorial en aquest format i fa una crida a les editorials perquè “prenguin consciència de la importància d’oferir continguts adaptats a totes les persones”, subratllen des de Dincat. D’aquesta forma, asseguren, es donaria compliment al dret reconegut a la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, amb l’objectiu que tothom pugui viure de manera independent i participar plenament en tots els àmbits de la vida.

Més textos en adaptats i impulsar els Clubs de Lectura Fàcil

Com a mesures concretes, Dincat demana, d’una banda, “impulsar decididament” la Lectura Fàcil (LF), un mètode de creació, adaptació i validació de textos que els fa més accessibles i fàcils d’entendre. Es tracta d’una metodologia que no només té en compte el text, sinó que aborda d’accessibilitat de la peça en conjunt, valorant com afecten a la comprensió les il·lustracions, el disseny i la maquetació.

D’altra banda, la federació d’entitats també aposta per crear més Clubs de Lectura Fàcil, ja que ara, assegura, a tot Catalunya n’hi ha 179, dels quals només 34 estan especialitzats en persones amb discapacitat intel·lectual. I tot i que en els darrers anys aquests clubs han augmentat, els especialitzats en el col·lectiu ho fan a un ritme més lent que la resta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari