Aigua Clara protesta per l’inici de la perforació d’un pou de sondatge a Arbúcies
Comparteix
El col·lectiu alerta de les conseqüències sobre aqüífers i pous domèstics d'extreure més aigua a la zona
A primera hora d’aquest dilluns 5 de maig, un veí d’Arbúcies va alertar de l’entrada de camions en uns terrenys propers al polígon industrial de Cal Xic. Des de fa mesos, al municipi amb més embotelladores dels Països Catalans estan en alerta després que l’empresa Font Agudes comprés aquests terrenys per fer-hi un pou de sondatge. A alguns veïns els preocupa l’impacte que pot tenir en aqüífers i pous domèstics un nou punt d’extracció d’aigua.
Per ara, els veïns tenen molts interrogants i poques respostes. “No ha donat ningú la cara, ni Font Agudes ni l’Ajuntament”, exclama Carles Lumeras, membre de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny. El poc que saben és que l’empresa embotelladora tenia un permís per fer el pou de sondatge, però es va extingir al febrer. Ahir, membres de Font Agudes van assegurar als Agents Rurals que tenien una pròrroga, però des d’Aigua Clara encara no han vist cap document.
Per mostrar el seu desacord amb la nova perforació, veïns del municipi es van concentrar ahir a tocar dels terrenys on treballava, fins i tot sota la pluja intensa, la turbina. “L’encarregat ens va dir que en dos o tres dies ho tindrien fet”, explica la Mercè Delgado, membre d’Aigua Clara. “Nosaltres hi tornarem cada dia mentre hi siguin”, afegeix.
Una llei franquista
Durant la sequera dels darrers anys, els veïns es van adonar que algunes fonts havien deixat de rajar. Tot i això, els camions seguien sortint de les plantes embotelladores carregats d’aigua. El motiu: no els afectaven les restriccions del govern català perquè l'activitat d'aquestes empreses es regeix per la llei de mines de l’any 1973, que els dona permís per extreure aigua fins a l’esgotament dels recursos.
En el cas concret del nou pou de Font Agudes, si s’acaba materialitzant seria “molt preocupant”, adverteix Delgado, ja que hi ha veïns que no estan connectats a la xarxa d’aigua i depenen de pous particulars. Sumat a l’impacte mediambiental que pugui tenir, alguns veïns temen quedar-se sense aigua a casa seva si les empreses embotelladores assequen els pous, tal com permet la legislació vigent.
Afegeix un nou comentari