Àmbit de la notícia
Cultural

El Cantilafont celebra la seva 11a edició reivindicant la cultura arrelada al territori

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Maria Toro
  • El Cantilafont celebra la seva 11a edició reivindicant la cultura arrelada al territori.
    El Cantilafont celebra la seva 11a edició reivindicant la cultura arrelada al territori. Font: Cantilafont
  • El festival del Lluçanès tindrà lloc l’11 i 12 de juliol al Castell d’Olost.
    El festival del Lluçanès tindrà lloc l’11 i 12 de juliol al Castell d’Olost. Font: Cantilafont
  • El festival aposta per la sostenibilitat, el talent local i la descentralització cultural.
    El festival aposta per la sostenibilitat, el talent local i la descentralització cultural. Font: Cantilafont

El festival del Lluçanès, que tindrà lloc l’11 i 12 de juliol al Castell d’Olost, aposta per la sostenibilitat, el talent local i la descentralització cultural.

Aquest juliol, el Lluçanès tornarà a acollir una nova edició del Cantilafont, un festival cultural que, amb el temps, s’ha convertit en molt més que un cap de setmana de música i arts escèniques. Serà ja l’onzena edició d’un projecte que va néixer el 2013 de la mà d’un grup d’amics amb ganes de portar la cultura a casa seva.

“El festival va néixer amb la idea de descentralitzar la cultura i portar-la al nostre territori”, explica l’Eva Freixa, des de l’organització. “Nosaltres som de diferents pobles del Lluçanès i volíem apropar propostes que no trobàvem aquí”, afegeix. 

La primera edició del festival es va fer a Prats de Lluçanès, amb només tres actuacions i unes 150 persones. “Nosaltres mateixos vam cuinar tapes i la gent va venir a passar la tarda”, recorda Freixa, qui assegura que la iniciativa “va néixer sense pretensions”. No obstant això, any rere any, el festival va anar creixent fins a aplegar prop de tres mil persones. Amb la irrupció de la pandèmia, però, l’equip va repensar el format i va decidir apostar per una proposta més sostenible, petita i arrelada.

Cultura transformadora i compromís amb el territori

Avui, el Cantilafont no només aposta per una programació de qualitat que combina música, circ i arts escèniques, sinó que vol deixar una empremta real al territori. “Intentem que no sigui només un festival en si, sinó un projecte que remou coses. Que la gent descobreixi, que li remogui, i que no sigui només venir a passar el dia”, emfatitza l’Eva.

Fins a l’arribada de la covid, cada edició se celebrava en un poble diferent del Lluçanès. Ara, el model s’ha estabilitzat i el festival s’instal·la durant dos o tres anys en una mateixa localitat abans de canviar de municipi. Aquesta manera de fer busca visibilitzar els pobles petits i afavorir la cohesió territorial.

Un festival que es construeix durant tot l’any

“Hi ha moltes coses que no són in situ durant el festival, sinó que es van teixint durant l’any. Ens interessa que el públic sigui del territori, que s’estimi el projecte i el senti com a propi”, afirma Freixa.

En aquest sentit, el Cantilafont no s’entén només com un esdeveniment puntual, sinó com un procés col·lectiu i continuat al llarg de l’any. Es fan tallers amb joves del territori, accions amb entitats locals, i es col·labora amb diferents col·lectius de la Catalunya Central vinculats a la cultura transformadora.

Enguany, dins del festival, es durà a terme una xerrada titulada ‘Creació, cultura i territori’, organitzada per l’entitat Cercle de Cultura, que reflexiona sobre la creació artística des del món rural.

Aquesta voluntat de relació estreta amb el territori es tradueix també en altres aspectes com la gastronomia. En lloc dels habituals foodtrucks, el festival col·labora amb restaurants locals que cuinen plats i tapes elaborades amb productes de quilòmetre zero. “No tenim molts serveis, però tenim molt bons productes. El sector primari aquí és molt potent”, remarca l’Eva.

Propostes artístiques que remouen

La programació d’aquest any inclourà propostes de música i circ contemporani, amb artistes tant locals com internacionals. Destaca Derbi Junior, el projecte de dos músics amb arrels al territori; Société Protectrice des Petites Idées, una companyia francesa de circ contemporani; i ZETAK, un grup de música pop-electrònica originari del País Basc.

Des de l’organització afirmen que intenten no repetir grups: “Només hem repetit en Pau Vallvé. Ens agrada descobrir propostes i programar artistes que estiguin en processos de creació, especialment en l’àmbit de les arts escèniques.”

El festival també té un fort compromís amb la igualtat de gènere, tant en la programació com dins l’equip organitzador. “Intentem sempre que la programació sigui paritària, i que hi hagi una igualtat real també en l’equip de treball”, assenyala la membre de l’organització.

Un espai familiar i acollidor

Lluny de les massificacions i del model de macrofestivals, el Cantilafont vol ser un espai tranquil, acollidor i familiar, inclusiu i obert a tothom. “És un lloc on venir amb amics o família, on sentir-se a gust. Tot i que la programació no és infantil, tenim molt públic familiar”, destaca l’Eva.

El futur del festival es planteja amb flexibilitat, sense grans plans a llarg termini, però amb una convicció clara: continuar transformant, remoure consciències i fer que la cultura passi i arreli al territori.

“Crec que va més enllà d’un festival de música. És un espai de trobada i de compartir vivències, de descobrir el nostre territori. Volem que la gent estigui a gust, que se’n vagi amb alguna cosa més”, conclou Freixa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari