Gerard Farrès: "La IA és tan transversal que hi ha pocs sectors on no hi hagi res per aprendre o aplicar"
Comparteix
La cooperativa El Garbell vol apropar la intel·ligència artificial generativa a les persones i organitzacions amb una mirada crítica i transformadora.
La intel·ligència artificial generativa ha irromput amb força en el nostre dia a dia, sovint de la mà de grans corporacions que en monopolitzen el desenvolupament i l'ús. Però també hi ha iniciatives que volen posar aquesta tecnologia al servei de les persones, des de perspectives crítiques i amb vocació transformadora. El Garbell és una cooperativa que es dedica precisament a això: formar, assessorar i desenvolupar eines basades en IA perquè entitats i empreses puguin aprofitar-ne el potencial sense renunciar a l’ètica ni a la responsabilitat social.
Des de Xarxanet, hem parlat un dels socis fundadors de la cooperativa, el Gerard Farrès, per conèixer com van néixer, quins serveis ofereixen i cap a on volen fer créixer l'entitat.
Per a algú que no us conegui, què és El Garbell?
El Garbell som una cooperativa que fem formació, consultoria i desenvolupament d’eines basades en intel·ligència artificial generativa. Acompanyem empreses i entitats perquè puguin utilitzar aquesta eina de manera segura, ètica i responsable, per millorar les seves operacions.
Un dels factors que us diferencia d'altres empreses o institucions és que voleu posar la tecnologia al servei de les persones i no a l’inrevés. Com treballeu aquesta mirada?
Nosaltres vam néixer creient justament en això: que la tecnologia havia de servir les persones. Jo abans de crear El Garbell era informàtic, vaig estar treballant a la República Txeca durant quatre anys i, quan vaig tornar, vaig començar a treballar amb joves migrats sols, perquè jo en realitat vinc del món social, però des de petit que m’agrada molt la informàtica.
Quan va sortir això de la IA generativa, a finals del 2022, vaig pensar immediatament que era una oportunitat per als meus joves, ja que així podien tenir un recurs per quan, per exemple, els arribava una carta de justícia i no sabien què fer, o per pensar en el seu futur un dissabte a les cinc del matí. I vaig pensar que si algú els ensenyava a fer servir aquesta eina de manera segura i responsable, els podria ajudar molt a navegar millor un país que no és el seu. A partir d’aquí vaig parlar amb la meva companya Noa, amb qui ja ens coneixíem, i li vaig proposar muntar això. I així va començar tot.
Com és l’equip de El Garbell ara per ara?
Vam començar la Noa Ramon i jo amb una idea. La Noa té habilitats que jo no tindré mai, com ara la capacitat organitzativa, coneixement en gestió d’empreses i entitats, disseny, màrqueting... Tot això que és clau per fer créixer una cooperativa. Ella es va sumar des del primer minut.
Poc després vam accedir a un projecte que ens va permetre contractar la Margot, la nostra enginyera. I ara som tres, però al setembre incorporarem una quarta persona perquè la demanda de formacions està creixent molt.
Per què vau decidir constituir-vos com a cooperativa?
Perquè creiem que treballem per tenir un impacte positiu en el nostre entorn, no només per fer diners. Volíem que totes les persones poguessin decidir com treballem i com volem participar en aquest projecte. Al final, dediquem vuit hores al dia a una feina, i volíem que fos des d'una horitzontalitat i sense jerarquies. A més, formar part de la xarxa de l’economia social i solidària ens ha estat molt positiu. Les primeres empreses que van confiar en nosaltres eren cooperatives, i crec que va ser, en part, perquè nosaltres també ho som.
I en aquest ecosistema de l’economia social, quina ha estat la rebuda d'una entitat que es dedica a la intel·ligència artificial?
Ens hem trobat una mica de tot. Hem format més de 3.000 persones aquest últim any. Algunes, dins de l’economia social, eren crítiques amb la IA, però nosaltres no venem un producte, sinó coneixement. Sempre posem les persones al centre de la intel·ligència artificial, parlant tant de la cara fosca com dels potencials. No volem que la gent es posi d’esquena a la IA, perquè això no farà que marxi. El que hem de fer és conèixer-la, saber què hi ha darrere i com podem minimitzar els seus impactes negatius.
Entrem ara a parlar dels vostres serveis. Oferiu formació, consultoria i desenvolupaments a mida.
Sí, fem molta formació, potser és el que més fem. Hem format entitats de l’economia social, però també grans empreses com una d’Osona que distribueix productes veterinaris, laboratoris d’investigació, productores de cinema, estudis de disseny, administració pública... De tot! La IA és tan transversal que hi ha pocs sectors on no hi hagi res per aprendre o aplicar.
Després tenim la consultoria, que sempre comença amb una formació. A partir d’aquí identifiquem necessitats específiques i assessorem per trobar solucions, millorar la qualitat de les dades, o implantar sistemes d’IA quan té sentit, etc. A vegades ens toca dir que no, perquè no tot s’ha de fer amb IA, i cal molta orientació.
També fem desenvolupaments a mida: hem creat webs, aplicacions, 'chatbots'... Ara estem desenvolupant un assistent per a un laboratori que ajudarà els investigadors a registrar les proves d’estabilitat de les fórmules. Així poden passar més temps davant la proveta i menys davant l’ordinador.
I cap a on va ara El Garbell?
Volem créixer una mica en formació, perquè la demanda no para de créixer. També volem muntar una plataforma de formació en línia en català, perquè moltes persones individuals ens demanen formacions i, fins ara, hem fet coses molt puntuals.
Un altre projecte que ens fa molta il·lusió és el 'FemFrame', una metodologia per crear producte tecnològic amb la perspectiva de gènere al centre. Sovint la perspectiva de gènere és una cirereta que es posa al final, però volem que sigui la base. Per exemple, les ulleres de realitat virtual estan pensades per a la mirada dels homes, i les dones les veuen borroses i es maregen. Volem que això canviï.
Afegeix un nou comentari