Manifestacions contra la política de repatriacions del Govern francès
Comparteix
Milers de persones es manifesten a França i davant les ambaixades franceses de ciutats europees per protestar contra la política de repatriacions del Govern francès.
Les manifestacions:
La Xarxa Europea contra el Racisme (ENAR, per les seves sigles en anglès), que agrupa 700 membres i entitats de tota Europa, va cridar els ciutadans a manifestar-se el dissabte 4 de setembre contra la repatriació de centenars de persones d’ètnia gitana des de França cap a Romania i Bulgària, i a favor de l’acollida dels estrangers.
Segons la Ligue des Droits de l’Homme, unes 100.000 persones van respondre a aquesta crida sortint als carrers d’unes 130 poblacions de tota França. La marxa més nombrosa va ser la de Paris, amb 12.000 manifestants segons la policia i 50.000 segons els organitzadors.
A Barcelona, uns 50 representants d’associacions gitanes de Catalunya es van manifestar davant del consolat francès i van lliurar al cònsol una carta expressant el seu "absolut rebuig i preocupació" per la política d’expulsions francesa. Igualment, a Madrid, mig centenar de persones varen protestar davant la seu espanyola de les institucions de la Unió Europea i varen entregar un manifest a favor de la "ciutadania plena" dels gitanos europeus al representant de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca.
D’altra banda, el president del Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra, va parlar de la possibilitat que s’impulsi una iniciativa legislativa popular d’àmbit europeu per garantir els drets fonamentals dels gitanos, la llibertat de circulació i la igualtat de tracte.
El Parlament Europeu:
De fet, el dimarts dia 7 de setembre, el Parlament Europeu abordarà la qüestió de si les autoritats franceses o d’altres països de la Unió Europea han infringit les normes comunitàries de lliure circulació i drets fonamentals, per tal que el Ple voti una resolució respecte al tema l’endemà, dimecres 8 de setembre.
A l’espera de les conclusions del Parlament, podem recordar la Resolució de 25 de març de 2010, sobre la II Cimera Europea sobre la Població Gitana en què els eurodiputats sol·licitaven a la Comissió Europea el desenvolupament d’una Estratègia Europea per a la inclusió de la població gitana que es convertís en l’instrument per lluitar contra l’exclusió social i la discriminació dels gitanos a Europa.
30a edició de les Jornades d'Ensenyants amb Gitanos:
Un dia abans de les manifestacions, el dia 3 de setembre, va ser inaugurada la 30a edició de les Jornades d'Ensenyants amb Gitanos. A l'acte, el director general d'Acció Comunitària, Xavier Garriga va tenir unes paraules per destacar la reacció de les entitats gitanes respecte a les deportacions del govern francès i va qualificar d’"exemplar" la seva resposta, incloent-hi les manifestacions convocades per l’endemà, dissabte.
Les jornades, organitzades per l’Associació d’Ensenyants amb Gitanos a Catalunya, s’han celebrat enguany a Barcelona, els dies 3, 4 i 5 de setembre. El seu objectiu és el d'esdevenir “un espai obert de formació i debat especialitzat en la situació del col·lectiu gitano dins dels sistemes d’intervenció social, educatius formals i no formals”. Al web de l'associació, podem consultar el programa d'aquesta darrera edició així com les ponències d'edicions anteriors.
Més reaccions:
Finalment, la Plataforma d'ONG d’Acció Social, la Plataforma del Voluntariat d'Espanya i la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa d’Espanya (EAPN-ES) han manifestat que les mesures del Govern francès atempten contra la dignitat del poble gitano, contra els seus drets fonamentals i suposen un exemple de discriminació racial.
Per a aquestes entitats, la retòrica emprada recentment pel Govern francès reforça els prejudicis que ja es tenen sovint contra el col·lectiu gitano. A més, entenen que l'actitud del Govern de Sarkozy contravé la legislació europea sobre la lliure circulació i la no discriminació. Per tot plegat, demanen:
- una reacció contundent per part de la Unió Europea i dels estats membre,
- un impuls a les polítiques per a la inclusió social del poble gitano, sobre la base dels 10 Principis Bàsics Comuns per a la Inclusió de la Població Gitana,
- la condemna per part del Govern espanyol envers la política d'expulsions francesa,
- la solidaritat de la societat civil, espanyola i europea, i el seu rebuig a les mesures del Govern francès pel que fa al poble gitano.
Podeu llegir el text complet de les demandes al web de la Plataforma del Voluntariat d'Espanya.
Afegeix un nou comentari