Exposició “Dones: la força del canvi a l’Índia”, homenatge al treball de la Fundació Vicente Ferrer
Comparteix
Fins al 9 de gener de 2011, el Palau Robert (Barcelona) acull l’exposició “Dones: la força del canvi a l’Índia”, dedicada a la Fundació Vicente Ferrer. L’exposició recull el treball del fotògraf Albert Uriach, que ha documentat fotogràficament la vida de sis dones i una nena índies que participen en el Programa de Desenvolupament Integral de la Fundació.
La Durgamma, la Vani, l’Hemavathi, la Kanthamma, la Yellamma, la Nagamma, i la petita Likita, són les protagonistes de les 120 fotografies i l’audiovisual de 20 minuts de què consta la mostra. “Dones: la força del canvi a l’Índia” està plantejada des d’un doble vessant. D’una banda, presenta la vida quotidiana de les dones, el seu treball, la intimitat del seu espai domèstic i els seus costums i tradicions, i les seves relacions amb la família i amb la resta de la comunitat. De l’altra, relaciona la realitat de cada dona amb els diversos àmbits d’actuació del Programa de Desenvolupament Integralque du a terme la Fundació Vicente Ferrer: l’educació, l’habitatge, la sanitat, l’ecologia, la dona i les persones amb discapacitat.
En una entrevista amb el Periódico de Catalunya, Albert Uriach, autor d’aquest projecte fotogràfic i comissari de l’exposició, posa de relleu la duresa de les condicions que han de patir aquestes dones durant tota la seva vida i el seu sacrifici, amb graus de dificultats enormes en el seu dia a dia. No obstant, també dóna l’altra cara d’aquesta realitat i la que ha intentat retratar: “la voluntat i l’esforç que hi ha en aquestes dones són brutals”.
Voluntats que la Fundació Vicente Ferrer intentar potenciar des del 1982 a través del Programa de Desenvolupament de la Dona, intentant aconseguir revalorar el seu paper en tots els àmbits de la societat. La dona és allà víctima d’una doble discriminació: pel fet de ser dona i pel fet de pertànyer als estrats més baixos del sistema de castes indi, abolit legalment però encara vigent en la pràctica, especialment a les zones rurals. Des de fa més de 40 anys, la Fundació treballa al sud-est de l’Índia, una de les zones més poc desenvolupades del país, intentant eradicar la pobresa extrema amb una acció global de canvi que aporti solucions a llarg termini.
L’exposició del Palau Robert és una de les iniciatives de la Generalitat en suport a la Fundació Vicente Ferrer, que aquest any ha estat candidata al Premi Nobel de la Pau, i en reconeixement a la tasca que ha desenvolupat per transformar les comunitats més pobres del sud-est de l’Índia. A més d’aquesta iniciativa, el Palau Robert i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han destinat enguany els diners recaptats en els concerts musicals d’hivern i estiu al projecte de la Fundació “Revaloritzant el paper de les dones a l’Índia”. D’altra banda, el Departament de Salut posarà el nom de Vicente Ferrer al nou hospital que donarà servei a Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal.
L’exposició, que va ser inaugurada el passat el 14 d’octubre pel vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, acompanyat pel director general de la Fundació Vicente Ferrer, Jordi Folgada, la directora del sector Dona de la Fundació, Doreen Redhy, i Albert Uriarch, com a comissari de la mostra; estarà oberta al públic fins al 9 de gener de l’any que ve.
Afegeix un nou comentari