La Llei 35/2011 fomenta la igualtat de les dones al sector agrari

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Llei 35/2011 fomenta la igualtat de les dones al sector agrari

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El passat 5 d’octubre es va publicar al BOE la llei 35/2011 que regula la titularitat compartida de les explotacions agràries amb l’objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les dones a l’àmbit rural.

A l’àmbit de l’explotació familiar al medi rural, són moltes les dones que comparteixen amb els homes les tasques agràries. En canvi, a la majoria de casos, és l’home l’únic que figura com a titular de la explotació (a Espanya més del 70%), qüestió que dificulta que es valori adequadament la participació de la dona i se li reconeguin els drets i obligacions que se’n deriven en condicions d’igualtat.

Per aquest motiu, la llei 35/2011, que entrarà en vigor d’aquí a tres mesos, pretén regular les explotacions agràries de titularitat compartida, constituïdes per matrimoni o unió afectiva de la mateixa naturalesa per a la seva gestió.

Aquestes explotacions són vistes com una unitat econòmica, on tots els beneficis i subvencions es reparteixen al 50%, essent considerades com a prioritàries, de manera que tenen preferència respecte a la formació i ajudes. Per disposar de tots els beneficis jurídics, hauran d’estar inscrites al Registre habilitat a cada comunitat autònoma.

La principal novetat és que encara que les persones no s’hi acullin, aquesta llei igualment regula els drets econòmics generats a favor del cònjuge o persona unida per relació afectiva similar amb el titular de la explotació, de manera que hi hagi una contraprestació per la seva activitat agrària.

Així, en el cas de separació, nul·litat o mort, la compensació econòmica es valorarà tenint en compte el valor real de l’explotació, el temps real i efectiu de la col·laboració i la valoració de l’activitat al mercat.

El termini per reclamar-la prescriu al cap de cinc anys que hagi succeït el fet que va donar lloc a la compensació.

Per tant, la titularitat compartida té la finalitat de constituir un factor de canvi de les estructures agràries perquè les dones del món rural gaudeixin d’una igualtat de drets respecte als homes.

Llegir més

Afegeix un comentari nou