Àmbit de la notícia
Cultural

El català a la regió de Múrcia: el cas del Carxe

  • Imatge de l'exposició (Foto: Institut d'Estudis Catalans)

Al nord-est de la província de Múrcia, es troba la serra del Carxe, que agrupa els territoris de Iecla, Jumella i Favanella, i on es parla català des de uns fa dos-cents anys fruit de la darrera expansió territorial de la llengua catalana.

Es tracta d’una zona que estigué pràcticament deshabitada des del segle XVII, fruit de l’expulsió morisca. A finals del segle XIX, les terres van ser entregades per a l’explotació agrícola, el que va originar una forta immigració de llauradors de les valls de Vinalopó (Alacant) que van dur la seva llengua.

Per explicar la història d’aquest enclavament catalanoparlant ubicat a Múrcia, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí acull l’exposició El Carxe, territori de frontera, fins el proper 19 de febrer.

Actualment, la població d’aquest municipi no supera les 600 persones, ja que la majoria dels seus habitants han emigrat a nuclis més actius de població com Jumella o han tornat cap a terres alacantines. La Regió de Múrcia no reconeix la llengua catalana com a pròpia del seu territori, ni tan sols en la zona concreta del Carxe, cosa que ha fet que la transmissió de costums, tradicions, refranys, etc. propis del català s’hagi esdevingut majoritàriament per via oral.

Consulta la pàgina web de l'entitat organitzadora

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari