2on Congrés de Comunicació Ambiental: més de 100 participants in situ i a la xarxa
Comparteix
La segona edició del Congrés de Comunicació Ambiental, celebrat el 24 i 25 de febrer a Girona, va posar l'accent en el potencial que tenen les noves tecnologies i les xarxes socials també per a la difusió ambiental. I ho va fer, justament, fent xarxa amb els que hi eren i els que no, especialment a través de twitter.
El congrés va començar amb els parlaments institucionals, entre els quals el president del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, Àlex Casademunt, va apel·lar a polítics i poders fàctics a apostar fermament per la sostenibilitat, malgrat la crisi.
Després, obrint la part més teòrica del congrés, Oriol Lladó va inaugurar-lo amb la conferència “Comunicació ambiental en temps de xarxes: reflexions i pistes per a un escenari ple d'oportunitats”, en la que va presentar les noves tecnologies i les xarxes socials com a eines de gran potencial per a la transformació social, i que van de la mà, necessàriament, de canvis econòmics, polítics i culturals. Dues de les parts fosques que duen implícites: la fractura digital i la petjada ecològica.
5 experiències 2.0
Tot seguit, es van exposar diferents iniciatives innovadores en l'ús de les TIC: 50è aniversari de WWF, el portal Biodiversia (Fundación Biodiversidad), el Moviment R (Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona), el portal Viu la Terra (Xarxa de Custòdia del Territori) i el projecte educatiu la Televisió dels Residus (projecte CITILAB, Ajuntament de Cornellà).
Tertúlies amb experts
Després d'un dinar col·lectiu amb productes de proximitat i/o de cultiu ecològic, quatre tertúlies en paral·lel van servir per establir un diàleg en petits grups amb diferents especialistes en noves tecnologies:
- Webs i blogs, amb Ramon Bartomeus (Fundació Iwith.org) i David Martí (Playbrand).
- Xarxes socials, amb Xavier Cusell (Ràdio 4) i Sonia Ortega (Fundación Biodiversidad)
- Vídeo per Internet, amb David Lozano (D2visual)
- Dispositius mòbils, aplicacions i geoposicionament, amb Valentí Freixanet (Biapum)
Les experiències dels assistents
El congrés va aplegar professionals de les TIC i de la comunicació i educació ambiental, membres d'entitats ambientals, estudiants de comunicació ambiental i representants de l'administració pública.
L'speaker's corner de la tarda, també en grups reduïts, va permetre compartir experiències i dificultats amb les 2.0 entre els participants. Aquest espai va servir, entre molts altres, per explicar justament el projecte de Xarxanet i convidar les entitats del tercer sector ambiental a fer-se'n usuàries (com a canal d'informació i difusió de l'associacionisme i el voluntariat i com font de recursos i serveis).
D'altra banda, aquí -així com en altres moments del congrés- es va posar de relleu que és clau disposar d'una bona estratègia de comunicació.
La força de l'àudiovisual
El dia va cloure amb la projecció “La guerra por otros medios”, cedida pel Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), al cinema Truffaut, que recull quatre experiències d'emporderament social a través de les TIC, en realitats molt diferents a les nostres.
Entrant a la pràctica
El dissabte al matí, moment en què es va abordar la part més pràctica del congrés, va oferir als assistents la participació en dos tallers a elegir entre sis: els dos primers sobre els bàsics de les noves tecnologies i quatre de més específics.
- L’ABC del branding social, amb Xevi Montoya (Playbrand) (que va posar l'accent en la importància de fer arribar la nostra "marca" a través d'experiències)
- Desenvolupament integral d’estratègica tecnològica i SEO, amb Isaac Sunyer
- Geolocalització, aplicacions mòbils i realitat augmentada, amb Jordi Gasau (La Facto Girona).
- La captació de fons a través de les noves tecnologies, amb Jaume Albaigès (TecnolONGgia.org)
- Nous formats de vídeo per Internet, amb Àlex Ribas (ERAM)
- Disseny i creativitat en espais interactius, amb Miguel Angel Valladares (WWF)
El congrés a la xarxa, un debat paral·lel?
El twitter, amb el hashtag #2cca, va servir per compartir idees claus que van anar sortint al congrés, i transcendir, així, la Casa de Cultura, escenari físic del Congrés, a través de la xarxa social.
Segons tweetreach, més de 100 piuladors van intercanviar gairebé 1.000 piulades arribant a més de 47.000 persones. Sense dubte, una prova tàcita d'una de les tesis més reiterades al congrés sobre la capacitat de les xarxes socials d'arribar a més gent i facilitar la interacció i la complicitat.
Ja s'han publicat alguns resums i comentaris arran del Congrés, i més que segurament n'hi hauran. "Love is in the net" (més enllà del "Love is the earth" del congrés) o el resum de Natura Urbana són alguns exemples de la democratització en la creació de la informació i de la socialització del coneixement, implícites en l'univers 2.0.
I és que aquest va ser un dels punts forts que es van reconèixer de les noves tecnologies i les xarxes socials: comunicar-se i fer sinergia més enllà dels mitjans de comunicació convencionals, així com crear intel·ligència col·lectiva.
Al mateix temps, tot reconeixent el salt qualitatiu que suposa la virtualitat, també van quedar ben clars els avantatges de la trobada física.
Si vosaltres també heu fet algun recull o comentari del congrés, us convidem que els afegiu aquí!
Afegeix un nou comentari