Àmbit de la notícia
Jurídic

La Llei de consultes populars segueix endavant

Autor/a
Montse Agudo
  • Consulta popular
  • Cartell a favor de la llibertat d'expressió

El projecte de llei de consultes populars, aprovat pel govern a finals d’any, va superar el primer tràmit parlamentari el passat 14 de maig. L’objectiu d’aquest decret és que la ciutadania tingui més capacitat d’incidir en la presa de decisions.

La nova llei de consultes té la finalitat de regular el règim jurídic i el procediment de les convocatòries de consultes populars diferents dels referèndums. A diferència d’aquests últims, les consultes populars que es plantegen no tenen caràcter vinculant i no necessiten autorització de l’Estat i es basen en el padró i no en el cens electoral.

D’acord amb el projecte del govern, des d’un punt de vista institucional, aquestes consultes les podràn convocar el president de la Generalitat i les entitats locals o alcaldes, segons quin sigui l’àmbit competencial de la consulta.

Les iniciatives també es podran demanar a instàncies d’una comissió promotora formada per tres persones físiques o per alguna entitat jurídica, com poden ser les associacions no lucratives, les organitzacions socials i professionals i els sindicats i col·legis oficials, que acreditin l’interès general de la seva iniciativa mitjançant un nombre mínim de signatures que, en el cas d’una consulta popular en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya, hauran de ser un mínim de cinquanta mil.

La normativa també preveu la votació presencial, per correu i la utilització de mitjans electrònics, segons el tipus de consulta, en els termes establerts reglamentàriament  i sempre que es respectin els principis generals de democràcia i participació.

Segons el Govern de la Generalitat,  l’aprovació d’aquesta llei és un instrument que afavoreix el dret a decidir i el camí cap a la transició nacional de Catalunya, amb el pacte fiscal com a primera estació.

Llegir més

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari