Àmbit de la notícia
Internacional

Memòria, pau i homenatge a les víctimes, als 75 anys del bombardeig de Gernika

  • Cartell de les activitats pel 75è aniversari del bombardeig de Gernika

Gernika acull tot un seguit d'actes per commemorar el setanta-cinquè aniversari del bombardeig que el 26 d'abril de 1937 va deixar 126 morts, desenes de ferits i una ciutat devastada. Lokarri, el centre d'investigació per la pau Gernika Gogoratuz i Roman Herzog (president d'Alemanya 1994-1999) seran guardonats amb el Premi Gernika per la pau i la reconciliació.

Tal dia com avui de 1973, avions de la legió Cóndor nazi van bombardejar Gernika. 75 anys després la ciutat recorda aquella barbàrie amb diversos actes i reclama al Govern espanyol que reconegui la implicació de Franco en aquell atac.

En el marc d'aquesta commemoració, avui, 26 d'abril, s'entregaran els Premis Gernika per la pau i la reconciliació 2012, es presentarà el film d'EITB "Gernika sota les bombes" i s'inaugurarà el monument "Agonia del foc" de l'escultor Nestor Basterretxea. A més, es realitzaran una ofrena foral pels morts al bombardeig i una manifestació silenciosa amb espelmes.

Aquí tens un petit extracte del documental "Gernika sota les bombes":

 

Lokarri i Gernika Gogoratuz, dues entitats que treballen per la pau al País Basc, seran guardonats amb el Premi Gernika d'enguany, així com Roman Herzog, el president d'Alemanya entre 1994 i 1999.

Un dels guardonats, el centre d'investigació per la pau Gernika Gogoratuz, organitza divendres 27 i dissabte 28 d'abril les 22 Jornades Internacionals de Cultura i Pau de Gernika. Sota el títol "Sentit i temps de la memòria", volen oferir un espai de reflexió amb el passat llunyà i recent. Comptaran amb la presència d'experts molt reconeguts en l'àmbit de la construcció de la pau, com ara, Joan Gutiérrez, Johan Galtung i John Paul Lederach.

Les activitats programades per commemorar aquest aniversari seran molt diverses i es desenvoluparan durant els propers mesos, fins a l'octubre. Consulta l'agenda!

La televisió basca ha recreat aquell 26 d'abril de 1937 imaginant com el van viure 10 personatges històrics. Aquesta proposta inclou infografies, missatges de Twitter, documentals...

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari