L’economia del Bé Comú, una economia més sostenible
Comparteix
Economistes i analistes d’Àustria i Alemanya estudien com implantar un model d’economia basada en la sostenibilitat, solidaritat, democràcia i cooperació, i a més que generi beneficis a la comunitat i respecti els valors humans.
Actualment el model d’economia que existeix està basat majoritàriament en la competitivitat i la màxima acumulació de capital. Malauradament aquest sistema va en contra dels valors humans i de l’ètica, i es premia a les empreses que per exemple acomiaden els seus treballadors com a pla de viabilitat per millorar els seus balanços.
A l’octubre de 2010 un grup d’economistes i analistes alemanys i austríacs, van dissenyar el projecte anomenat Economia del Be Comú, basat en el repartiment just de la riquesa, en la qualitat de les condicions laborals i la cooperació amb altres entitats.
Christian Felber, impulsor del projecte Economia del Bé Comú, està convençut que una economia més sostenible és possible i porta dos anys viatjant per Europa amb l’objecte d’implantar aquest model d’economia a les empreses i organismes.
El model d’Economia del Bé Comú ofereix la possibilitat de que les empreses i economies nacionals siguin auditades valorant diferents aspectes com:
- La qualitat de les condicions laborals
- La igualtat de salaris entre generes.
- El repartiment mesurat de la riquesa dins de les entitats.
- La democràcia interna.
- La cooperació amb altres companyies semblants.
- El valor social que aporta la tasca que duen a terme.
A més, Christian Felber ha plantejat també la possibilitat de que les empreses que assoleixin una puntuació alta al ser auditades, tinguin avantatges fiscals i contractes preferents amb l’Administració. Amb el model d’Economia del Bé Comú, es vol eradicar les bretxes salarials que hi ha entre els sous més baixos d’una empresa i els més elevats, que a països com Alemanya pot ser 5.000 vegades superior que el sou més baix que cobri un empleat.
A l’actualitat a Europa apliquen el codi de bé comú tres universitats, un banc, entitats publiques i privades, i 700 empreses que apliquen el codi de bé comú, 100 d’elles amb seu a Espanya.
Afegeix un nou comentari