Àmbit de la notícia
Cultural

L’associacionisme cultural reclama al Parlament una “única llei” per la cultura popular

  • Intervenció del President de l'ENS, Antoni Carné, al Parlament de Catalunya

L’Ens de Comunicació, l’entitat que agrupa a les vint-i-dues federacions més representatives de la cultura popular de Catalunya, ha demanat en el marc d’una compareixença davant de la Comissió de Cultura del Parlament, “iniciar un procés de revisió de les legislacions que condicionen les activitats del moviment associatiu” per aglutinar-les en una “única normativa que compti amb la participació del col·lectiu afectat”.

El President de l’ENS, Antoni Carné ha advertit que és “urgent” afrontar aquesta qüestió, “si no volem assistir a la pèrdua gradual de la rica i diversa manifestació cultural catalana”. En concret, s’ha referit a un conjunt de lleis i normes que“inicialment no han estat pensades per temes relacionats amb la cultura popular però que acaben impactant en les seves activitats”. Aquesta situació es produeix per “la falta d’implicació de les associacions, que no van ser convidades al procés legislatiu”.

L’aplicació de la llei d’Espectacles i activitats recreatives, parcialment en mans de l’administració local, genera criteris interpretatius desiguals en funció del municipi. En aquest sentit, Carné considera que "és d’impossible aplicació en qüestions com la comunicació prèvia, la càrrega d’assegurances en la responsabilitat civil, el règim de sancions o la responsabilitat solidària”.

En referència al Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya, ha afirmat que és “un projecte molt ambiciós, però que en el cas d’espais privats com els ateneus i les societats corals claverianes, esdevé una amenaça si un ajuntament l’aplica amb rigor”. Així doncs, ha alertat que “es pot arribar a una situació de confiscació encoberta que posa en risc la supervivència de l’entitat propietària”.

En la seva exposició, el president de l’Ens també ha recordat la necessitat de crear un Institut de l’associacionisme cultural que pugui esdevenir “un gran espai de difusió de la cultura catalana”. El institut seria un ens amb capacitat de projecció dels diferents aspectes de la cultura, a la vegada que serviria com espai al servei de la ciutadania i al públic estranger. Carné ha remarcat que, en moments de crisi, un institut com aquesta podria esdevenir “un agent dinamitzador de l’economia”.

Consulta el vídeo de la intervenció

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari